Vikthysteri och size zero

Jag kan inte nog många gånger skriva hur ledsen jag blir varje gång jag tänker på framförallt unga tjejer som gör allt för att nå dagens ideal av hur en kvinnokropp ska se ut nämligen size zero. Jag kollade på reprisen igår av "sanningen bakom size zero" där en tjej i Storbrittanien testar med hjälp av en läkare hur det är att banta sig ner till det många tjejer och kändisar strävar efter nämligen stl size zero. Det var ett väldigt bra program där man fick se hur mycket tjejerna kämpar för att komma i sin såkallade "drömkropp".Jag blir även så ledsen när jag läser bloggar som handlar om denna vikthysteri, tjejer som tränar  extremt hårt och stirrar sig totalt blinda på kcal in och ut och som dricker äppelcidervinäger istället för att äta.


Jag kan heller inte förstå de personer som stöttar dessa tjejer att göra det. Igår var jag inne på en blogg där en tjej skrev att hon hade stl 26 i jeans och hur äcklig hon kände sig och bara var tvungen att gå ner i vikt. Då var det en hel del som skrev likt "åhh jag har också den stl, jag måste också gå ner" eller "lycka till med ditt mål!! du kommer bli jättefin". Jag blir så arg att jag nästan har god lust att skriva och skälla ut dom. Jag menar det är ju precis som att stödja tjejer till att få ätstörningar!.

Jag blir lika rädd när folk påstår sig tycka att jag är överviktig. Snälla! var är den här världen på väg?, jag säger bara det helldre mullig och glad än mager som en pinne och döende. Jag hoppas ni anser detsamma.Jag mår bra av att se ut som jag gör och det har jag inte alltid tyckt. Jag har brottats med dåligt självförtroende hela min uppväxt då jag aldrig varit smal som många andra men jag har alltid följt min utvecklingskurva som man kollar på hos sköterskan på olika kontroller etc. Jag vet att jag inte är byggd för att vara en smal och spinkig tjej och det är något jag accepterat. Därför har jag valt att bygga muskler och forma om min kropp och har drömmar om att tävla i body fitness, även detta en enorm utmaning då jag inte gillar att visa upp mig inför massa folk men det är något jag vill göra och vet därför att jag kommer klara det. Jag minns en gång när jag var hos sjukgymnasten, hon skulle kolla min hållning och kommenterade att jag såg riktigt stabil ut, inget man puttar omkull så lätt. Det tog jag som positivt.


Under min utbildning till undersköterska skrev jag om ätstörningar i mitt projektarbete och det är något jag är väldigt intresserad av, jag vill hjälpa andra tjejer att få bättre självförtroende, detta har jag alltid viljat. Nu har jag därför hört mig för lite vad det innebär att vara Voltionär på anorexi och bulimi kontakt här i norrköping www.abkontakt.se för att ev göra något bra för dessa tjejer som kämpar med någon form av ätstörning.

Har du haft någon form av ätstörning? eller har du haft och blivit frisk? skriv till mig och berätta. Ange om du vill ha ett eget inlägg för din berättelse och självklart får du vara anonym. Adress hittar ni till höger.


(Bilden från 2006)  Ätstörningsfrågor anser jag vara väldigt viktiga  i vårt vikthysteriska samhälle

Lotta

Ser att du också följer Blondinbellas blogg... :-)

2009-02-25 | 08:30:03 |
emliscious

tycker du ser fräsch och sund ut! =)

2009-02-25 | 08:37:51 | http://emliscious.blogspot.com/
Ellie

LottA: jo det stämmer men det är inte därför jag valt att göra som jag gör utan det har jag tänkt på tidigare men nu är det rätt passande faktiskt. Men visst har hon en bra blogg?...kram



Emliscious: tack!

2009-02-25 | 09:41:05 | http://ellielilja.blogg.se/
Micke

Så du tycker inte att din blogg handlar om vikthysteri?

Du skriver ju i vartannat inlägg om hur mycket du väger/gått ner mm.

Bara för att du inte är size zero betyder det inte att det inte "räknas".

Och om du nu mådde så bra på den vikten du ligger, varför dieta överhuvudtaget??





2009-02-25 | 10:53:53 |
Lotta

Nej, hennes blogg står för allt som är åt helvete i dagens samhälle. Har svårt att tänka mig en sämre förebild än henne.

2009-02-25 | 10:58:55 |
Ellie

Micke: Nej min blogg handlar om träning då detta är det bästa jag vet. Just nu går jag på en diet pga av att se hur den fungerar då jag ska tävla så småningom och vill därför hitta en bra dietmetod som funkar för mig. Vikthysteri anser jag inte att denna blogg handlar om då denna blogg är i ett sunt syfte och inte "en väg till döden" om du förstår vad jag menar.



Lotta: Vad menar du med att det står för allt som ör åt helvete i dagens samhälle?. Man måste endå tänka på att hon är ung och skriver om saker som en vanlig 18 åring inte brukar skriva om annars. Samtidigt tycker jag hon har ett sunt tänkande vad gäller det mesta. Det finns så mycket folk som vi trycka ner henne pga av den hon är men tänker inte på att hon är en helt vanlig tjej med höga drömmar.

2009-02-25 | 11:19:29 | http://ellielilja.blogg.se/
Lotta

Hon profiterar på ytligheten. Hon är fördomsfull och försöker predika en vardag som är ouppnår ekonomiskt för det flesta osv. Man bör även vara klar över att hon är en produkt, det är inte hennes ord vi läser - det är ett resultat av nogrannt planerad marknadsföring. Hela bloggen är upplagd som en reklamkampanj, det är också hela syfter - att tjäna så mycket pengar som möjligt.

2009-02-25 | 14:04:56 |
Ellie

Lotta: jo fast tänker man efter är det ju inte så konstigt. Att ha 700 000 läsare i veckan är ju bra mycket folk och det är klart att både hon och andra vill tjäna pengar på det. Ja visst kanske hon lever en vardag som är ouppnålig för andra men det är trotsallt hennes vardag precis som det jag skriver om är min vardag eller Linda Rosings.

2009-02-25 | 14:14:24 | http://ellielilja.blogg.se/
Lotta

Det är ju just att hon skriver inte om sin vardag. Hon skriver om en vardag som ser bra ut, det är alltså fabricerat. Ungefär som att en tv-serie inte är en dokumentär utan något man hittar på, man skriver ett manus som man sedan spelar upp.

2009-02-25 | 15:10:39 |
Ellie

Lotta: nja det tror jag faktiskt inte riktigt på faktiskt. Jag tror däremot att hon fått hjälp att bli så pass känd som hon är men att säga att det inte är hennes vardag är nog lite att vara taskig. Det är ju precis som att säga att jag inte tränar på dagarna fast jag faktiskt gör det, det är ju rent av elakt. Hon har pengarna och därför kan hon göra allt hon gör så det är ju inte så konstigt.

2009-02-25 | 15:24:30 | http://ellielilja.blogg.se/
Lotta

Det är inget jag hittat på, utan utvecklingen av hennes företag. Om du läser intervjun med henne i DI (Dagens Industri) för någon vecka sen beskriver hon själv hur detta går till och vad syftet är med hennes blogg. Ledsen om jag krossade din bild av henne men så är verkligheten.

2009-02-25 | 15:33:40 |
Micke

Det är kanske så du vill att din blogg ska uppfattas men det är det inte.

Du redovisar knappt några träningspass längre utan det handlar mest om huvudvärk, jordnötssmör och din kamp mot kilona.

Så en renodlad träningsblogg skulle jag inte klacificera den som.



Men det är som alltid när man läser dina svar på kommentarer, du hör det du vill höra och svarar aldrig riktigt på frågor/kritik som dyker upp.

Lite sorgligt kan jag tycka.



Jag kommer tillbaka som läsare när du tränar mer/hårdare än Blondinbella.

2009-02-25 | 15:55:53 |
Ellie

Micke: anledningen till varför jag inte tränat vet ni nog, jag har inte mått superbra och för att undvika att jag blir sjuk hoppar jag över träningen vilket gjort resultat. Jordnötssmör handlar det om just nu pga av att jag går på en liten diet men vill ni inte läsa om det så är det klart jag ska sluta skriva om mina dieter etc.



Jag svarar så gott jag kan på era frågor men jag tror många läser mellan raderna utan att ens försöka förstå vad jag skriver vilket jag tycker är oerhört tråkigt.



Jag tränar hårt men jag lyssnar heldre på kroppen än att träna och bli väldigt sjuk som gör att träningen bara skjuts upp ännu mer. Ska jag vara riktigt ärlig illar jag själv inte att enbart läsa om hur en person tränat ett viss pass och hur det gick, träning är en sorts livsstil och därför skriver jag så mycket annat också, hoppas du har överseende med detta. Annars får du helt enkelt komma med förslag på vad du vill läsa i bloggen.

2009-02-25 | 20:56:22 |
Ellie

Lotta: nej tyvärr har ja ginte läst den, har du någon länk dit?. Sedan måste man ha i bakhuvudet att tidningar är till för att vrida på verkligheten så man får ta saker med en liten nypa salt. Jag gillar endå hennes blogg för det jag läser i den, sedan ur den uppkom spelar egentligen ingen roll för mig.

2009-02-25 | 20:59:06 |
Cecilia

Hej Ellie!



Jag har länge följt din blogg och läser den med stor behållning. Tycker det är intressant att följa unga kvinnors vardag. En gång trampade jag också på den stigen. Usch om jag får säga så. Bara orealistiska krav på mig själv...DU, däremot verkar ha hittat en skön balans och livsglädje. Det gör mig glad. Så här för mig nästan 20 år senare så inser jag vad mycket skit jag la ned tiden på. Snart 40 och med två underbara ungar och ett rikt liv så tränar jag för att jag älskar det. Bara för att jag älskar det:) Inte för resultatet.



Ditt inlägg här kring size zero tycker jag är mycket bra och jag blir mäkta skitirriterad på de små människorna (vars självkänsla troligtvis bygger på att trycka ned andra) som ju naturligtvis måste vända det mot dig. Igen!



Att du skriver utifrån din egen uppfattning framgår enligt mig med all önskvärd tydlighet. För dem som inte begriper det borde internet förbjudas, för att inte tala om alla kvällstidningar samt vecko-och månadsmagasin i största allmänhet. Dessa är heller inga vetenskapliga skrifter. Du skriver om dig och det ska du ha cred för, inte skit. Tycker du är jättefin och önskar dig lycka till! Med jobb, ev företag, fitnesstävling men framför allt ett bra mående.



Att du dessutom publicerar och tom svarar på alla påhopp, det är ryggrad det! Ge dem på skallen tjejen! Drömmar och experiment, vad vore mänskligheten utan dem?

Och egentligen, när blev mobbing accepterat, även om det sker anonymt över nätet är det väl fortfarande lika lågt?



KRAM till dig Ellie!



/Cecilia

2009-02-26 | 01:47:59 |
Lotta

Jag läste det i den tryckta tidningen, var DI Weekend. Det är alltså en intervju med hennes där hon beskriver sin affärsplan och därmed mål med bloggen. Med andra ord finns det inte utrymme för tolkning från tidningens sida eftersom det strider mot de etiska regler som finns. Hade de brutit mot dom hade deras anseende skadats och Blondinbella hade med all säkerhet anmält dom för det.

2009-02-26 | 09:32:23 |
Ellie

Cecilia: Hej tjejen!, jag blir verkligen jätteglad av det du skrev! jag tror säkert du varit med om en hel del när du var yngre men tyvärr tror jag inte att våra ideal och vår syn på våra kroppar kommer förändras till det bästtre, snarare tvärtom tror jag. Det är skrämmande!. Precis som du säger så har jag hittat en bra balans mellan träning och kost även om jag vet att jag kan träna lite mer så vill jag heldre lyssna på min kropp när jag inte mår bra. Det enda som egentligen fattas nu är ett jobb! då skulle jag må prima!.



Drömmar och experiment är jättebra att ha för det är på så sätt man kommer framåt i livet. Och nej mobbing är inte accepterat men jag har blivit mobbad i större delen av mitt liv så jag är van asg



Stora kramar och lyckönskningar till mig att du får hålla dig frisk och träna många många år framåt!

2009-02-26 | 10:53:08 | http://ellielilja.blogg.se/
Ellie

Lotta: jaha jo för jag tror nämligen att jag försökte hitta den artikeln på internet för ett tag sedan för att det bara var lite intressant men hittade den inte då tyvärr. Jag tror dig säkert men gillar det hon endå skriver om.

2009-02-26 | 10:55:33 | http://ellielilja.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0