Bebisen sparkar!- Video

Ni får ursäkta att det är så mörkt men när hon väl börjar sparka gäller det att skynda sig och därför blev det så mörkt. men man ser mest av sparkarna i början av klippet, man ser väldigt tydligt att hon sparkar mot vänster sida. Ni kanske blir tvugna att dra ner ljudet så jag kollade på svenska hollywoodfruar saktidgt så blev det ganska högt ljud :P.

Det ljusare på bilden är mitt tröjtryck så fokusera blicken på den så ser ni hur det rör sig:)



p.s Förstora gärna fönstret så ser ni lite bättre.


Julbak två dagar i rad!

God dag!

Då var jag igång igen med lite bakning. Igår fick jag som vanligt sprätt i fingrarna och började baka lussekatter kl 21 på kvällen!. Först tänkte jag ta det idag eftersom det var så sent igår men vadå! jag är ju ledig när som helst så varför inte?. Det blev lussekatter igår och idag får det bli storstädning istället. Dock var jag igång igen med att fixa lite julgodis idag igen och då blev det vanlig ischoklad och med nougat!. Tänkte att jag var tvungen att testa om det funkade och det verkar soma tt det gjorde det!. Nu står dom och stelnar i kylen så jag måste provsmaka sedan!.




Granen. Jag är inte det minsta nöjd med den ännu eftersomd et är på tok för lite kulor, det ska vara mycket kulor i en gran! men av någon anledning har massor försvunnit så det blir att införskaffa nya. Glittret vi köpte passar inte alls in i granen så jag ska köpa vanligt silverglitter så granen glittrar ordentligt.


Jag köpte en amningskudde på coop när vi var där sist då det var rea. 99 kr kostade den bara och har kostat 200 så den använder jag när jag sover, antingen mellan benen och under magen som stöd eller att ha huvudet på och hålla om den samtidigt för den är sååå bekväm och ligga på. Sedan använder jag den så klart som amningskudde. Det är tydligen inte bara jag som gillar den:).

Som sagt idag är det städdag men väntar lite med det för jag kollar på svenska hollywoodfrukar via internet. Imorn är det dags för ännu en mysig fika tillsammans med vännerna från minbebis. Denna gång ska vi träffas hos Sofia så det ska bli riktigt trevligt, hon har precis flyttat till ett radhus så det ska bli kul och se hur hon bor:).

Bebisen har vait igång riktigt bra idag. Jag försöker alltid vara snabb nog att få med hennes sparkar på videoklipp men hon är lite busig för varje gång jag klickar ingång kameran så slutar hon alltid precis som att hon känner på sig att jag försöker med något. Hon kanske inte är en linslus men jag hoppas det ändras med åren för då kommer vi ta mycket bilder tillsammans :). För en gångs skulle fick jag faktiskt med hennes ordentliga sparkar på video! och herregud vad magen rörde sig!. Jag tänkte lägga upp den här sedan men jag gör det lite senare så håll utkik!.
Snart dax för städ! kram på er alla!


Önskelista?

Ja det är väll svårt att undkomma att det snart är jul. Precis som jag sa i förra inlägget har jag så svårt med att vänta med julpyntet så igår blev det att sätta upp granen. Problemet var bara att när vi skulle sätta upp den gick den sönder !!!. Den tappade 4 grenar vilket gjorde att det såg så fult och kalt ut. Jag blev jättesur eftersom jag alltid blir lika irriterad när jag planerat att göra något och så blir det av någon anledning inte så. kl 19 åkte vi därför till COOP i stan för att se om de hade några prisvärda granar. Vi vill bara ha en gran på 150 cm eftersom Misse är expert på att riva ner granen om den är för hög. När vi kom dit hade de inga små granar och de som fanns tyckte vi var för dyra så vi åkte till Maxi och hittade en i perfekt stl för 200 så den köpte vi. Ni har vi klätt den och det blir genast en mycket mysigare känsla inne:).

Det där med önskelista har blivit väldigt svårt med åren. Ju äldre man blir detso svårare blir det. Nu har jag ju egentligen ganska mycket jag önskar mig eftersom vi ska få bebis snart så det mesta jag önskar mig är till henne. Jag skulle bla vilja ha:

* Kläder till Heiley då man ALDRIG kan få för mycket av det.
* En vit barnbokhylla till hennes rum
* söta tavlor till hennes rum
* en ryamatta i rosa, vit eller ljusgrön till hennes rum
* vita enkla kanallängder (gardiner) till hennes rum
*påslakanset till vagnen och spjälsängen för att ha något att byta med


Denna fast i rosa eller röd skulle jag vilja ha till min lilla tjej!.

Sedan är det ju alltid något man själv önskar sig:

* Pengar!
* Några klädersplagg
*en ryamatta till vardagsrummet i ljusgrön eller beige
* En vit smal hylla man kan ha värmeljus eller tavlor på till hallen
* Vita bokstäver som det står "Välkommen"
* påslakanset+ lakan till dubbelsäng

Ja det var nog en hel del jag önskar mig. Det finns nog alltid massa andra saker man önskar sig speciellt när man har en bebis på G:)

Snart är det halv 8 hos mig men innan dess blir det nog lite "mellanmål" i form av en banan och till kväll blir det jordgubbar och mjölk.





Insnöad i snökaoset

Första advent!

Nu är det bara 4 veckor kvar till jul och nedräkningen kan börja!. Jag har ännu inte julpyntat så mycket mer än att jag bytt ut någon duk här och var mot en mer juligare och tänt fler ljus än vanligt men också ställt fram adventsljusstakarna. Om jag orkar hålla mig så tänkte jag klä granen första dec men kan jag mig själv rätt så kommer jag nog göra det vilken dag som helst, kanske tom i dag hihi. Som sagt vi får se.

Vilket hämskt väder vi har det nu!. Vi var inne och storhandlade mat till veckan och det är inte lätt att komma fram nu vill jag lova!. Från Norrköping till Skärblacka har de inte skottat en enda gång på hela dagen så det var nästan omöjligt att komma fram på vägarna. Det finns både fördelar och nackdelar med att bo på landet. Dock bor vi ju i ett samhälle och då tycker man ju de borde skotta oftare än om man bor ute i bursen om man säger så. När vi sedan skulle upp för vår gata så tog det bara stopp!. Vi kom ingenstans!, däcken bara snurrade. Då blev det jag som fick hoppa ur bilen och tokskotta runt bilen vilket inte heller hjälpte. Då kom grannen och hans son och hjälpte oss att putta på bilen hela vägen upp till vårt hus. Hem kom vi iallafall till slut haha. Det är bara nov och det har redan kommit så mycket snö!, vet inte vad jag gör om det kommer hålla i sig för det finns snart inte mycket plats kvar att ha all snö. Tur man blir mammaledig snart för då får jag väll sitta inne och inte ta mig ut, större problem blir det för andy som måste trotsa snön och åka till Jönåer där han jobbar (stackare). Nu har vi iallafall införskaffat en snösläde vilket vi inte hade förra vintern så nu kan vi iallafall skotta ordentligt hihi. Vårt altantak kommer nog inte hålla denna vinter är vi nästan säkra på då det redan "lutar neråt" eller vad man ska säga.

Införskaffat lite saker till vår lilla bebis idag också när vi endå var i stan. Köpte ett till paket blöjor, denna gång från Libero så vi får testa oss fram. Vi köpte också en ny MUM flaska som ska vara bra för att förebygga kolik, denna gång i grön:). Hennes två första nappar köpte vi också:). Vi var även en sväng på stan igår och köpte en tavelram till Heileys första ultraljudsbilder i vecka 11:).





Igår blev det årets första julbak!, denna gång i form av pepparkaksbak. I dagarna ska jag också baka lussekatter för det tillhör ju julen!.







 

Nu ska jag ta och käka lite men var försiktiga i snöovädret!.

kramar!
 


Vecka 33+1

Så här står det om bebisen i vecka 33:



Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

DU:

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!.Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Själv har jag gått upp ca 10 kilo nu så jag är rätt nöjd med viktuppgången än så länge. Hoppas jag inte går upp mer än 12-13 kilo för det känns endå rätt ok. Egentligen bryr jag mig inte så mycket men man vill ju inte ha för många kilo att gå ner sedan.




Jobbigaste natten hittills!

Hej och hå!

Då var det äntligen helg igen. För varje dag som går vet jag att jag bara kommer närmare min lilla bebis som idag har bökat runt en hel del där inne:). I natt var min absolut värsta natt hittills. Vaknade av att jag hade sååå svårt att andas!, grymt ont i ryggen, jätteont i revbenen och det spelade ingen roll vilken sida jag låg på för låg jag på höger sida gjorde det sååå ont i höger revben och tvärtom. Låg jag på rygg fick jag ännu svårare att andas!. Det enda som hjälpte mot andnöden var att sätta sig upp vilket kanske inte är så roligt när man ska sova. Det var faktiskt den läskigaste känslan jag känt. Hur jag än låg så hjälpte inget!+ att jag hade såna grymma sammandragningar och ibland kändes det nästan som att det låg en stor klump under magen. Jag var så nära att börja gråta eftersom jag hade så ont. Andy fick massera mig mitt i natten vilket gjorde det lite bättre.

En annan sak som var väldigt läskig var att det kändes som att bebisen vägde 10 kilo och inte fick plats i magen. Varje gång jag vände mig kände jag hur hon tryckte mot revbenen och fick svårt att andas och även om jag låg på rygg blev det bara värre dels för ryggen och andningen.

Efter att ha haft ont bra länge gick jag upp och tog alvedon eftersom jag skulle jobba idag så ville jag få lite sömn. Det hjälpte men sömn fick jag dock INTE!.

Dessa dagar är så läskiga. Man känner verkligen att man är gravid! och att det ligger en stor bebis där inne hihi. Hoppas jag får sova bättre i natt iallafall. Snart är jag ju mammaledig så då gör det inte lika mycket att jag inte får sova på natten för då kan jag bara ta en powernap på dagen.

Idag är jag i vecka 33+1 och veckorna går sakta men säkert framåt. Jag gillar inte att vara ute och gå nu när det är sååå fruktansvärt halt. Igår var jag bara millimeter från att hamna på marken då jag halkade. Men i sista sekund hamnade jag på fötterna igen och hjärtat satt i halsen vill jag lova. Man vill ju inte ramla och slå i magen så jag kan lova att jag går som jag skitit på mig haha.

Ska vara lite social med Andy nu men vi hörs!




Bra att ha prylar inhandlade

God kväll!

Då var det snart dax för lilla mig att bädda ner mig och sova för imorn är det ännu en jobbdag. Efter jobbet idag åkte jag hem och så åkte jag och Andy in till stan igen för att småshoppa lite småsaker som behövs. Jag fick bla en ny pyjamas t-shirt eftersom alla mina är trasiga :(. Vet dock inte om jag ska lämna tillbaka den och köpa en större stl för Medium var för liten för magen (ganska trång med andra ord). Antingen gör jag det eller så får jag spara den tills efter graviditeten när magen försvinner men det vore ju kul om man kunde ha den nu också, därför köpte jag den stl för att jag förhoppningsvis skulle kunna ha den både nu och sen men som sagt den var lite för liten i magen :). Vi får väll se hur jag gör.

Sedan har jag köpt en mössa!!!, kan ni tänka er att jag Elinor Lilja har köpt en mössa!?. Jag har alltid hatat mössor då jag alltid tycker jag ser ut som en fotboll eller helt enkelt absolut INTE passar i någon mössa. Tro mig jag har testat många mössor i mina dagar men INGEN har jag sett bra ut i. Dock trotsade jag min fulstämpel och testade runt lite bland mössorna på både stadium och på intersport. Tillslut fastnade jag för en som jag såg någelunda bra ut i (eller kanske inte!). Dock fick det bli den och eftersom den inte direkt var den dyraste mössan behöver jag ju inte må dåligt ifall jag inte använder den så ofta:). MEN! jag har faktiskt provanvänt den nu när jag var ute med Kiwi och den var faktiskt jätteskön!, får väll helt enkelt tänka mer på funktionen än fåfängan så att säga hihi.


Om ni undrar vad jag har på mig så är det min mormors gamla nattlinne som jag fått ärva!. Ja det låter kanske konstigt men det är någ ett av de skönaste nattlinnen jag har sovit i!. Gammal som gatan är den också men fortfarande fin (dock har jag sytt ihop ett hål i den) men den ska jag slita på tills det inte finns något kvar av den!. Min nya mössa dessutom!. Den är inte så rund som den ser ut som utan där bak händer en liten bit av mössan, annars skulle jag nog se ut som en flugsvamp eller något hihi.

Vi hittade även två par byxor till Heiley som hon redan har fast vi köpte ett par i stl 56 (vi har stl 50 sedan innan). Eftersom jag gillade byxorna så mycket så köpte vi helt enkelt ett set till:).



Föresten! för någon vecka sedan köpte vi blöjor för första gången!. Vi hade en rabatt på 30 kr på valfria blöjor från Pampers så vi köpte ett litet paket och den här månaden tänkte jag köpa ett litet paket LIbero för att testa vilka som är bäst. Sedan kommer vi antagligen att köpa lite nappar, någon flaska till och lite småsaker som behövs till när hon kommer :).

Nu måste jag äta lite jordgubbar och mjölk innan läggdax

Hoppas ni haft en underbar vecka!, imorn är det sista arbetsdagen innan helgen skönt!. Snart mammaledig!

kram


En liten kortis

God kväll i snöyran!

Då var snart denna dag slut och jag kommer gå och krama kudden tidigt idag. Sov skit i natt och fick kanske bara någon timmes sömn på sin höjd så nu vill jag försöka ta igen den förlorade sömnen....om det går vill säga:).

Min dag har varit rätt lugn förövrigt. Jobbade som vanligt till 15, åkte hem, hängde med Andy till gymmet för att kolla läget eftersom det var så länge sedan jag var där. Sedan hem och äta, baka havrebollar till jobbet som jag tänkt ta med så de får smaka, diska och nu sitter jag här. Innan läggdags dvs efter att jag uppdaterat bloggen blir det lite förlossningsförberedande träning till fitmama dvd'n. Igår blev det yoga men idag vill jag prioritera sömnen lite så får nog ta det imorn istället.

Hoppas ni andra haft det bra ute i snön idag!. Här har det varit runt 0:an men det känns som minst -10 grader eftersom det varit blåsigt idag. trodde ansiktet skulle spricka imose när jag stod och väntade på bussen. Jag ska dock inte klga för jag VET att det är värre längre upp i landet så här var det nog rena sommaren om man jämför hihi.

Nu måste jag sluta, det blir en kort uppdatering men jag hoppas ni klarar er endå:)?.





Graviditeten Början - Nu

När jag endå kollar runt bland bilder kan jag lika bra lägga upp en bild då jag var i vecka 5 och en bild från nu då jag är i vecka 32+3 för att jämföra och jag lovar!, det är ganska stor skillnad :)



Det var denna sticka som gjorde mig överlycklig över att jag var gravid!. Endast 3 månader efter avslutandet av p-piller:).

Före:


Vecka 5:)

Nu:


Vecka 32+3. Lite suddig men man ser lite iallafall:)


Då var man inne i 8:de månaden:).



I ett fotoalbum står tiden stilla

Hej hopp igen!

Hade lite tråkigt nyligen och kollade igenom bloggen på gamla bilder som jag har i arkivet och det var riktigt roligt måste jag säga!. Hittade tom mina gamla repotage i både Södermanlands Nyheter och från Norrköpings Tidningar och det är kul och göra en tillbakablick på åren som gått. Tänkte jag skulle dela med mig av lite av dom jag hittade. Ni kommer säkert ihåg många av bilderna men jag tycker det är lika roligt varje gång och tänka tillbaka och minnas.


Jag och Andy när vi precis blev tillsammans 2002. Tänka sig att det gått 8,5 år redan!.


Och så från vårt bröllop i mattesu församling 9 dec 2006. Japp snart har vi bröllopsdag :).


En gammal bild från 2007 där jag agerade lite modell.




diet 2008?


2008



2006


sommaren 2009 då Putte och hans kompisar (från Stockholm)+ mina kompisar hade lite grillfest och utgång dagen innan fotot togs.




Putte och Andy (2009). Putte som numera är pappa till lilla Meja :)


Kiwi våltar Putte hihi


Jag och min systerdotter när jag och Andy satt barnvakt :) 2009


Ja snart har vi en egen liten fis:)


2008


Jag och Andy när vi var och skulle se Heat här i Norrköping (2009?)


Modell 2009?






Kryssning med Putte och hans kompisar. Tyvärr kommer jag inte ihåg året:(




2006


2008


En bild från repotaget i NT då jag var på förstasidan!.


2010:)


Det var lite bilder från mitt fortoalbum:)







Hunnit med en del

...denna helg!. Vanligtvis gör vi inte så mycket på helgerna mer än umgås men igår var vi en sväng till Ikea med mina föräldrar. Vi köpte bara värmeljus eftersom jag är en flitig användare av dessa nu när vintermörkret lägger sig över Sverige och vårt hus. Det var dock skönt och komma ut. Det märks att det börjar närma sig jul!, det var fullt med folk både på Ikea och på Ica maxi som vi åkte till efteråt (även det i Linköping). När vi sedan skulle hitta någonstans att äta var det fullproppat precis överallt! men tillslut hittade även vi ett ställe att äta på:). 



Idag har det blivit en del nyttogöra här hemma. Först åkte vi och storhandlade till nästa vecka och sedan blev det storstädning hör hemma så nu sitter jag här och vilar fötterna som för länge sedan svullnat! *ajaj*. Nu blir det lite vila fram tills Andy åker till jobbet (han jobbar natt denna vecka som kommer) och när han åkt till jobbet vid ca 19,30 så tänkte jag köra lite mammayoga innan sängdax. 

Julsakerna har nu invarderat alla butiker och jag tycker alltid det är lika mysigt att gå runt och kolla på allt fint man kan pynta med. Extra mysigt blir det om de dessutom har igång en julskiva i butiken för det gör verkligen att julstämmningen kommer tillrätta:). Jag kan väll säga att jag tycker de är väldigt tidiga med att ta in julpynt i butikerna men jag förstår varför (pengar!). Jag tror att folk på något sätt börjar stressa mer när julsakerna kommer till butikerna för då vet alla att "åh snart är det jul" fast det kanske är 2-3 månader kvar. Det ökar säkert på butikernas försäljning en hel del för julen har ju faktiskt blivit "butikernas tradition".

 

Jag kan dock inte sticka under stolen med att jag älskar julen!. Jag som annars hatar snö vill garanterat att det ska vara vita jular och gärna vita nyåraftnar också....det är såååå mysigt!.

I år blir det ju faktiskt lite speciellt vid nyår för jag sa till Andy att när vi firar nyår i år så kommer vi fira vår lilla dotter som snart kommer till oss och ett år med väldigt mycket nya intryck och erfarenheter som lilla tjejen kommer med+ att vi som sagt blir en till i familjen Lilja:).

Nu ska jag ner och dricka lite vatten och kolla på tv. 

ha en fortsatt skön söndag! 


Vecka 32

Ja ha då har man gått 32 fullgångna graviditetsveckor (igår) och är inne på min 33:dje vecka. Känns fantastiskt och av någon anledning så är man inte riktigt lika rädd för förlossningen som jag var innan. Kanske är det så att man mognar med bebisen? och ju närmare man kommer desto mer accepterar man att den helt enkelt ska ut och att mödan kommer att vara värd. Självklart är man rädd för smärtan, det är väll alla? men man kan övervinna den med lite positivt tänkande. Jag brukar prata med Heiley i magen och säga att tillsammans klarar vi allt!. På något sätt känns det bättre att säga det för vi kommer ju faktiskt göra det här tillsammans:) och det får man ju inte glömma!.

Det kom faktiskt fram en kund idag på jobbet och frågade när "den ska ploppa ut". Först förstod jag inte vad hon menade men efter en stund förstod jag att hon menade bebisen hihi. Har fått väldigt mycket positiv respons av kunder som frågar när jag ska föda, om jag vet könet och att det börjar dra ihop sig nu och massa annat.

Ang det att föda på en annan ort så har jag funderat en hel del på det de senaste dagarna. Jag vill fortfarande gärna föda i Nyköping men anser att jag kommer föda i Norrköping i första hand, blir jag skickad till Linköping kan jag lika gärna föda i Nyköping. Nu har jag ju av någon konstig anledning fått bli kallad omogen, barnslig etc BARA för att jag vill föda på en annan ort och det kan jag inte alls förstå vad det har med omognad att göra. Alla kvinnor gör olika val under sin graviditet och en av dom valen är vart man vill föda. Bara för att jag funderade på att föda på en annan ort betyder inte det att jag är barnslig eller omogen. Det är helt enkelt något jag bara funderade över men tydligen får man inte planera för sin förlossning eller planera hur livet ska bli när bebisen kommer för då är man barnslig haha ja ska man skratta eller gråta?.

Det mesta jag skriver under mina graviditetsveckor är som sagt MINA tankar och känslor som JAG vill skriva om. Ja som en slags dagbok som jag senare kommer kunna gå tillbaka till och läsa för att se hur jag upplevde min graviditet etc. Vill ni ha ett diskussion så får ni vända er till något annat ställe som är mer lämpat för detta. Passar det inte att läsa om det jag skriver så läs inte!. Lite konstigt är det dock att de flesta icke bloggläsande människorna inte har några som helst problem med när och hur länge jag ska vara ledig, hur jag känner etc. Ni på bloggen dock verkar ha VÄLDIGT stora problem med det mesta jag skriver om, vissa kanske är födda på 1800-talet, vill bara vara dryga, eller helt enkelt bara väldigt bittra och har inget annat att göra på dagarna. Men det har jag!.

Så här står det iallafall om graviditetsvecka 32



Barnet

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

 Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika, du kan läsa om tips för förlossningsbrev här.


 




Vart ska man föda?- Varit på BM kontroll

hej igen!

Då var jag äntligen hemma igen och allt gick jättebra hos barnmorskan!. Det gick väldigt fort den här gången, knappt 30 min. Vi började med att ta blodtrycket och det låg fortfarande superbra 120/65 vilket känns bra!. Tog blodsocker som låg på 5,5 och det var också som det brukar ligga. Magen mättes (livmodern) och den låg nu på 30 så den har växt 2 cm på knappt 3 veckor och jag låg fortfarande precis på kurvan!. Hon kände också hur hon låg i magen och hon ligger fortfarande med huvudet neråt men fortfarande rörligt så hon har inte riktigt fixerat sig ännu. Precis som barnmorskan sa så sköter hon sig väldigt bra (bebisen alltså), självklart sa jag, hon kommer ju från mig :) hihi. Vi lyssnade också på hjärtljuden och dom lät jättefina 138 slag/min var det denna gång. Det känns ju bra att allt var bra trots min skräcknatt!. Frågade barnmorskan vad det kunde ha varit eftersom jag hade så ont. Hon hade inget direkt svar utan sa att det kan hända så mycket med kroppen när man är gravid och man blir helt plötsligt väldigt medveten om ens kropp vilket man inte är van vid. Därav kan man få massa krämpor och känningar som inte behöver vara det minsta farligt. Vi kunde iallafall konstatera att allt var bra med bebisen och det var skönt och veta :). Det togs en vikt också och jag har gått upp 9 kilo sedan inskrivningen och det tyckte barnmorskan inte var alls mycket så det var en bra viktuppgång enligt henne:).



Fick även med mig ett papper jag ska fylla i med uppgifter till BVC som ska ska få komma till sedan när hon är född. Det märks att det börjar dra ihop sig nu, nu pratas det tom om barnavårdcentralen och så har jag fått en inbjudan till amningsinformation där man lär sig amma. Allt känns bara positivt!.

Nu är jag i 8 månaden och som sagt det är bara 1,5 månad kvar ungefär+- 2 veckor.

har börjat fundera en hel del på var jag vill föda. Det har tidigare varit självklart att jag ska föda i Norrköping eftersom vi bor här men ju mer jag tänker på det så skulle jag kunna tänka mig att föda helldre i Nyköping där jag är född. Dessutom så har jag hört att det är väldigt bra BB och förlossning där+ att jag jobbat på Nyköpings lasarett och kan hälsa på min gamla avdelning innan hemfärd. Dock är det ju 8,3 mil dit från Skärblacka och frågan är om man hinner dit?, Kommer Andy att vara hemma när allt börjar?. Ja frågorna är många men jag och Andy får helt enkelt fundera på det. Någon som fött på respektive sjukhus? ni får gärna säga vad ni tyckte om er förlossning?. 

Nu blir det att vila lite, snart kommer Andy hem och då får väll jag se till att maten är klar :).

Ha det superbra!


BM besök idag!

Hej hej där ute i vinterkylan!

Då var det onsdag och mitten på veckan. Jag ska strax iväg in till stan på ännu ett barnmorskebesök. Ska bli roligt för det är alltid lika roligt att gå och kolla upp sin lilla bebis hur den mår. I natt var en riktig skräcknatt känns det som. Jag vaknade av att jag hade så fruktansvärt ont i magen och mådde nästan lite illa, i samband med detta fick jag grym ryggvärk hela ryggen och jag blev sååå klart riktigt orolig. Eftersom jag ska till barnmorskan idag så ringde jag aldrig förlossningen utan låg och försökte koppla av. Bebisen sparkade lite smått så det gjorde mig iallafall mindre orolig men jag funderade ett tag på om förlossningen startat? för då ska man tydligen känna ryggont och givetvis smärta. Tog en alvedon och efter ett tag försvann det så det var skönt det!.

Ska prata med BM idag om det så får vi se vad hon säger.

Nu är det iallafall klart, from 1 dec kommer jag att gå på mammaledighet och det ska bli såå skönt och få vila ordentligt fram till förlossningen för tro mig! det behövs!. Har sovit rätt dåligt nu i några nätter och sämre lär det bli men för mig gör det inget! så länge jag vet att min lilla bubbla mår bra :).

Nu måste jag iväg till bussen, det tar ju ett tag för mig att gå nu för tiden hihi.

kram på er alla!


Söndag och snart ny jobbvecka

God kväll!

Då var det snart dax att gå och krypa ner i sängen och sova för imorn är det jobb igen. Får väll hoppas jag sover bra i natt för nu den senaste veckan har det varit väldigt svårt och vända mig i sängen då det gör rätt ont och vända sig. På bara några dagar känns det dessutom som att magen blivit bra mycket större, kanske inte omkretsmässigt (den är ca 104-105 cm nu) men uppåt sätt så trycker det väldigt mycket på revbenen nu när man sitter rakt och magen är mer än i vägen nu. Har rätt ont i magen nu dessutom, även om det inte gör ONT ONT så känns det på något sätt väldigt annorlunda än tidigare och den känslan är svår att beskriva.

mina fötter gör dessutom bara ondare och ondare. Det kommer oftare nu med att fötterna svider och jag kan knappt så en längre stund förrän det börjar svida och dom blir kokheta och svälda *ajaj*.

Idag var vi en sväng till maxihuset och köpte ett par mammaleggins på H&M då jag vill ha något att kunna ha under mina jeans när det blir så pass kallt ute, dessutom passar ju leggins till det mesta och dessa går ju strax under tuttarna och det är ju riktit mysigt. Jag hatar nämligen att ha något hårt runt magen då det gör sååå ont. Igår köpte jag dessutom gravidgördel som man har runt magen/ryggen för att ge bättre stöd så vi får se om den gör någon skillnad. Tror ju för sig att babybelt är bättre för den är hårdare och ger ett mer stöd och "lyft" för magen men prisskillnaden var väldigt stor då en sån kostar över 400 kr och gördeln kostade bara 159 så jag nöjer mig med den så får vi se.


Babybelt


Gravidgördel

Idag har jag dessutom hunnit med att skriva förlossningsplan med Andy så nu är den klar, tog upp det viktigaste. Jag har även börjat packa BB väskan med en del bla kläder till lillan, blöjor, mössa, mysstrumpr till mig, kamera+ laddare, laptop+ laddare, mjukisbyxor till mig, myskläder till Andy, kortlek, bok, lagt bilbarnstolen i bakluckan så man inte glömmer den etc etc. Jag får fortsätta längre fram med att packa mer men allt man man inte packa ner nu så det får bli lite senare men nu känner jag mig iallafall lite mer lättad.

Nu ska jag sova lite men vi hörs i veckan!






31 fullgångna veckor idag!

Hej och hå vad det går!.

Då har man varit gravid i 31 veckor idag och det blir mindre och mindre veckor kvar tills det verkligen är dags!. Hon sparkar som livligast nu vilket är lite konstigt eftersom det är så pass trångt där inne nu. Fast det är klart desto större anledning att sparka och vrida sig för man vill ju ligga så bekvämt som möjligt:), även för en bebis som ligger i magen:). Det ska bli kul och gå till BM nästa onsdag för då får jag förhoppningsvis veta om hon ligger med huvudet ner. Förstföderskors barn lägger sig tydligen med huvudet neråt mycket tidigare än omföderskor och när jag var hos läkaren för några veckor sedan så låg hon med huvudet neråt. Tror dock inte att hon gör det nu för ibland parkar hon på höger sida, ibland vänster, nere eller uppifrån så jag har ingen aning hur hon ligger längre haha.

Vi brukar leka lite med varandra när vi har tråkigt. När hon sparkar lägger jag handen precis där hon sparkar och killar henne precis där, oftast får jag en spark tillbaka eller sp trycker hon lite extra och håller kvar foten eller handen, sedan känner man hur hon tar bort handen eller foten för då blir det mjukt igen:).

Nu har jag dessutom skrivit ut en checklista med saker man måste packa med i BB väskan. Frågan är bara när man ska packa den?, några förslag?. Jag vill ju gärna vara ute i ganska god tid så man inte står där dagen D och måste packa i rusande fart och glömma hälften. Med den turen jag har skulle det inte förvåna mig om det blev så, därför vill jag vara ute i tid. Hon kan ju faktiskt komma när som helst nu även om det inte är direkt vanligt och inget jag hoppas på men det finns ju barn som fötts för tidigt. Både jag och min syster kom för tidigt så man vet ju aldrig.

Bebisen i vecka 31:



Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

 Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


Idag har det varit full rulle på jobbet. Så vid 15 tiden var både jag och Vivian helt slut då det bara var hon och jag som jobbade. Dock är det grymt kul att det börjar röra sig lite på kundfronten:). Nu ska jag kolla lite på halv 8 hos mig och sedan blir det till att lägga mig tidigt, jag har blivit så beroende av min sömn nu de senaste veckorna och den värdesätter jag högt kan jag säga!.

God natt och sov gott sedan!




Jag är med och tävlar!

...om att vinna en Philip Avent videoövervakning till min bebis:) http://www.minbebis.com/erbjudanden




Lite småjobbigt nu

Hej där ute i snöyran!

Då var vintern här på allvar och det verkar inte riktigt vilja sluta snöa. Visst är det fint men jag är absolut ingen snömänniska (som ni vet). Problem med att gå hade jag innan snön (pga av sammandragningar) men nu gör det inte saken bättre med typ 15 cm snö. Jag får väll krypa fram om jag ska ut helt enkelt ;).

Det har inte varit den trevligaste natten i natt vill jag lova. Hade något så fruktansvärt ont i ryggen och visste inte hur jag skulle ligga. Det slutade med att när Andy kom hem vid 24 (har börjat jobba 3 skift) så fick han börja massera mig för jag trodde jag skulle dö. Inte nog med det så hade jag en så grym huvudvärk att jag knappt kunde röra mig. När jag sedan genom att bara byta sida fick grymma sammandragningar som gjorde riktigt ont gjorde saken inte direkt bättre. Vid 7 på morgonen hade det inte släppt och fick ta en alvedon och vara hemma idag. Det slämpte någelunda men redan nu har jag börjat få tillbaka huvudvärken. Vet inte om det har med graviditeten att göra men jag är sååå trött på denna huvudvärk!. Hade den VARJE dag de första typ 20 veckorna av graviditen och sedan släppte det men nu verkar det vara tillbaka *pust*. Idag har jag sovit 12 timmar pga av trötthet och det är väll nu som tröttheten kommer tillbaka och den lär väll inte bli mindre ju närmare förlossningen jag kommer.


Magen för några dagar sedan ca vecka 30+3-4.


Ha ha magen ser sne ut. Det ser inget vidare fint ut framifrån men bulle har jag allt haha. Har gått upp ca 9 kilo nu och jag vet inte om det är lite eller mycket men som barnmorskan sa, så länge man vet att man äter ordentligt och balanserat så är inte vikten det minsta viktigt.


Det börjar bli lite tungt och jobba nu, speciellt denna fruktansvärda ryggont som jag hela tiden blir påmind om. Jag har ju ca 2 månader kvar så snart tänker jag nog ta min mammaledighet.

Igår var vi på föräldragrupp som barnmorskan ordnar där man pratar om allt man kan tänkas ha frågor om ang graviditen men speciellt förlossningen och det övriga föräldrakspet och barnet man väntar. Vi har 5 par och alla var runt vecka 30 (en var i vecka 28, 30,33 och 35) och det var riktigt intressant även om man visste en del av det. Vi hade tom en liten sexualundervisning där hon berättade hur våra bebisar blev till (befruktningen). Alla mammorna var hemma/arbetslösa så jag kände mig endå rätt duktig som jobbar (även om jag mer och mer känner att jag skulle vilja vara hemma fram till förlossningen). Nästan måndag ska vi träffas igen och på onsdag nästa vecka är det dags för barnmorskebesök igen.

Nehe gott folk, nu måste jag fixa lite kvällsmat här och det blir nog ett par stekta ägg (i form av en omelett) och lite grönsaker.

Ni får ha en fortatt trevlig vecka.

Kram från mig och Heiley


En väldigt konstig diskussion

hej där!

Idag har det varit en lugn dag med både lite slappande och en del "nyttiga saker" har jag även hunnit med. Var och tog en snabbfika med Michaela och Sofia (minbebis.com) och det var riktigt trevligt!, det roliga är att det känns som vi har känt varandra bra länge fast vi bara träffats 2 gånger:). Ska bli såå intressant och följa deras graviditeter (Sofia är i vecka 10 och Michaela i vecka 20 och jag vecka 30:)) och sedan även se när deras bebisar kommer och helt plötsligt ha massa bebisar och prata om vid träffarna:). Vi är alla tre 87:or och jag och Michaela fyller i mars och sofia i april och vi har exakt 10 veckor mellan våra graviditeter, är inte det ett roligt sammaträffade?, kanske var det ödet?.

Sedan efter fikan blev det iväg och storhandla lite inför nästa vecka och nu sitter jag här och diskuterar en väldigt konstig sak som jag aldrig någonsin varit med om tidigare. Nu diskuteras tydligen vilt i bloggen om hurvida jag borde ha rosa eller inte i min dotters rum. Vissa påstår tydligen att jag "tvingar på" min dotter en könsroll om jag väljer rosa i hennes rum. Har aldrig tidigare hört ett så konstigt resonemang i hela mitt liv. tydligen kommer valet av rosa att påverka henne senare i livet och kommer få stora konsekvenser. Så här lyder ena kommentaren:


"Varför rosa rum? Varför vil man redan från början tvinga på sitt barn en könsroll. man kan tycka det bara är en färg men att växa upp med du är flicka därför ska du ha rosa kan få stora konsekvenser i hennes liv som vuxen."

Här är en följeskommentar från samma person:

"Så länge folk fortsätter måla sina flickors rum rosa och behandlar dom som flickor och inte barn/människor kommer alla styrelserum fortfarande domineras av män framöver."



Jag förstår inte alls hur mitt val av färg i min dotter rum kommer att påverka henne som vuxen. Det har väll ändå med vilken personlighet hon har och vilka intressen hon har som kommer forma hennes vuxna liv och inte valet av färg i hennes rum?. Måste säga att det här var det dumaste jag hört. Jag tycker väldigt mycket om rosa och vitt och det måste inte min dotter göra MEN innan hon kan säga vad hon tycker om och inte så blir det jag som måste bestämma vissa saker åt henne. Sedan får väll jag uppfostra min dotter precis hur jag vill!? och inget som någon annan ska lägga sig i?.

Sedan kan jag trösta er som håller med denna person ang färgval att jag är lååångt ifrån ensam att måla min flickas rum i rosa, jag lovar! det finns fler som gör det!. Jag vill behandla min dotter som en flicka och det finns inget som är fel med det. Sedan kommer hon få bestämma när hon blir äldre vilken färg hon vill ha i sitt rum (om hon inte vill ha rosa), hon kommer dessutom få syssla med det hon gillar vare sig det gäller sport, konst, musik eller likande. Det är inget jag kommer lägga mig i så länge det är det hon vill. Jag och min man kommer att uppfostra henne att hon ska följa sina drömmar och att hon duger precis som hon är. Jag lovar! det har inget med färgen i hennes rum att göra. Vi kommer behandla hennes som en tjej och inte som en kille. Sedan säger jag inte att tjejer måste gilla rosa, absolut inte! men jag gillar den färgen punkt slut!.

Ni som håller med denna person (ovan nämda kommentar) hur menar ni att man ska uppfostra sitt barn att inte ha en speciell könsroll och vilken färg i rummet ska man välja då om man inte vill förknippa sin dotter till att just vara en flicka?. jag är väldigt intresserad av detta då det var den kostigaste diskussionen jag hört.

Varför är just rosa så himla fel?. Borde inte blått i pojkrum vara lika "farligt" som rosa är för tjejer? eller är det en helt annan sak?, skulle inte tro det. Sedan har jag (som ni redan vet) grön vagn, vit vagga, grön bilbarnstol, grön babylift, beige bärsele, vit garderob etc till min tjej och jag har absolut inte bara rosa kläder till min tjej utan även blått, svart och vitt. Sedan om jag gillar rosa och köper mycket rosa också till min tjej är väll endå HELT och håller upp till mig eller?.

Tycker folk lägger sig i helt fel saker. Uppfostra era barn som ni vill, jag bryr mig inte  då ska ni heller inte säga hur jag ska uppfostra mina barn. Är det så mycket begärt?, jag hoppas inte det!.




Då var man hemma!

Efter att ha varit i stan hela dagen. Först åkte vi till Colorama men så var det helt stängt!, som vanligt när vi åker dit så har de alltid för sig att ha stängt. Det värsta var att det inte stod någonting om att de skulle ha stängt idag och detta gör mig sååå irriterad. Varför inte skriva "stängt alla helgona" men nej ingenting alls. Därför valde vi att åka till fluger färg istället men precis samma sak där, helt mörk! och inget om att det skulle vara stängt!. Det blev med andra ord inget färgletande idag och det var sååå tråkigt!. Jag blir alltid lika irriterad när det är något jag planerat för inte blir som jag vill. Bara att svälja och se glad ut och HOPPAS på att de har öppet nästa gång vi åker dit.

När vi varit där åkte vi till mina föräldrar en snabbis eftersom vi senare skulle till min systerdotter Chloe som fyller 2 år idag. Vi kände att det var onödigt att åka hem och sedan 2 timamr senare åka tillbaka igen så vi satt hemma hos dom tills det var dags att gå till min syster. Väl där blev det ett riktigt trevligt litet kalas med mycket folk.

Nu är vi hemma och ska ta det lite lugnt. Bebisen har sparkat HELA dagen både idag och igår. Idag sparkade hon nog extra mycket eftersom det var såå mycket folk hos min syster som skrattade och pratade järnet och hon ville säkert vara med. Idag fick mormor (min mamma) känna på sin första spark från henne dessutom och hon blev sååå glad :).

Igår var vi på maxihuset och kollade runt lite eftersom vi skulle hitta en present till Chloe och självklart hittade jag något till min lilla bebis också. Denna gång blev det två pack pyjamas på kappahl som jag kollat på bra länge men inte köpt. Det var bara två st kvar en i stl 74 och en 50-56 så jag passade på eftersom det antagligen inte fanns fler då de funnits ett tag. Älskar de söta spökerna som fanns på.








En söt liten bild på Chloe från i midsommras.

Nu måste jag sluta. Heiley sparkar såå konsitgt just nu att det tom gör ont så jag måste sätta mig på ett annat sätt.

Natti natti!


Har lite bråttom!...

Så det blir ett väldigt kort inlägg. Jag har inte glöämt bort er, det är bara det att när jag kommer hem från jobbet är jag alltid så trött att jag inte orkar sätta mig vid datorn och blogga. Nu ska vi iallafall iväg till Colorama innan det stänger. Vi tänkte nämligen komma på tapetern vi tänkt köpa till Heileys rum och kolla vad det är för rosa färg på den eftersom vi ska ha två fondväggar med denna tapet så måste vi hitta en bra rosa färg som passar till de andra väggarna som så klart ska bli rosa också.

Vi tänkte inte köpa något idag men man måste ju planera lite :).

Jag hör av mig senare!

kram från Heiley och mig


John blund är framme igen!

Oj oj oj! ni kan inte ens gissa hur trött jag är nu!. Klockan är bara 21.30 men man kan tro att hon är 3 på natten så trött som jag är. Inte konstigt kanske eftersom jag hållit igång väldigt mycket idag. Jag var nämligen ute och delade flyers ett par timmar idag på stan och gick runt en massa vilket jag inte trodde skulle vara någon större fara. ha ha trodde jag va!, jag kände mig som en gammal tant. Fick så ofantligt ont i ryggen och fötterna kändes som stora klubbor och benen var inte tal om!. Flåsade som en hund när jag gick upp för kungsgatanbacken upp mot cafet. Dock gick det bra, passade på att gå över till Worldclass och fick ett litt sammarbete med dom. Vi fick ha flyers hos dom och de fick ha en leedbox hos oss:). Fixade även lite flyers på en frisör på kungsgatan också eftersom vi ligger på samma gata. Sedan stod jag mycket på jobbet också så jag har verkligen fått min träning idag (även om jag inte skulle kalla det träning så var det garanterat det för min såkallade dagsform, nämligen GRAVID).

 
En bild från jobbet idag


Jag har varit i farten igen!, var inne på tradera igen och kollade på väggdekaler och hittade ett gäng fina som jag sååå gärna ville ha. Dock valde jag en som jag fastnade för och den passar som handen i handsken:



Denna blev det, vid text och med ett guldhjärta. Denna köpte vi till fast pris på 135kr + frakt 15 kr. Det är det värt för den var ca 10-17 cm hög och 40 cm bred:). OBS att den inte kommer bli grå i bakgrunden.

För visst stämmer det!? hon blev sååå älskad redan från första stunden vi såg henne :) *ler*


Här är hon i vecka 11. Bara 5,2 cm stor men endå sååå stor i våra hjärtan!. Nu är hon ca 40 cm och en stor flicka:)


Nu måste jag sova, kommer somna i trappen annars.


Passar på att slänga in en bild på magen från igår vecka 29+4 då. Vågar nästan säga att den är närmare sprängpunkten nu! 


Hoppas ni haft en bra dag för övrigt. Något roligt att berätta?.

Massa kramar!






Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0