Närproducerat

Hej vänner!

Ännu en arbetsdag är slut och jag sitter bara och glor på tv, hur skönt som helst faktiskt. Jag kom och tänka på det här med närproducerat vilket egentligen inte är så konstigt då jag faktist jobbar på ett bageri som använder just närproducerade livsmedel och säljer närproducerat haha. Jag tycker det är tråkigt att det inte är vanligare än det är, på något sätt har vi nästan glömt bort våra kära bönder. Tänk att det finns en jättefin bondgård bara några mil från er som producerar massor med bra varor men ni vet inte om det, ni väljer heldre att köpa varor från vilket kostigt ställe som helst och som tom kommer från något helt annat land och med andra ord fraktats flera 1000 mil för att nå butiken och dig som konsument . Detta tror jag är varken bra för oss eller för naturen.


Eftersom jag jobbar på ett bageri när vi köper närproducerat och producerar bröd och bakverk från närproducerade livsmedel i närheten (dvs mest från ösergötland) så kommer man alla böner etc mycket närmare än man någonsin gjort. Idag tex ringde jag till Ormsätter för att beställa honung. Tänk er själva att ringa direkt till producenten och beställa! Det är inte vanligt. Ok visst ringer man typ till felix eller liknande och beställer mat men det är absolut inte samma känsla. Helt plötsligt är man väldigt nära bönderna. Ett annat exempel är när jag i fredags ringde en gård (kommer inte ihåg vad gården heter) där vi köper kravägg ifrån som vi säljer och som vi bakar med. Pratade med bonden där och han frågade när vi behövde dom, snarast sa jag så han lovade att plocka ihop direkt så Susanne kunde hämta. Visst låter det trevligt att få nyplockade ägg direkt till butiken, helt färska och dessutom max 2-4 mil bort!.


Det som dock är väldigt synd är att det inte finns så mycket närproducerat i affärerna ännu. Jag hoppas verkligen att det kommer snart för vem vill inte sponsra våra fantastiska bönder?. Jag kommer garanterat att köpa närproducerat och då givetvis på mitt eget jobb men säkert även åka och köpa på olika gårdsbutiker. Det jag dock köper redan nu är Östgötamjölk som faktiskt finns i de flesta butiker i norrköping och den kommer från olika gårdar i just östergötland.


Handlar ni närprodcerat? Varför?, varför inte?.


Man kommer helt enkelt mycket närmare naturen!

Titta gärna in på www.vikbolandsmat.se där ni hittar allt från kött som kalkon, struts, nötkött etc till ägg, honung mm mm.




Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0