Introducera mat till bebisen- När?

Hej underbara fredag.

Här sitter jag helt ensam och kollar runt lite på forum (som vanligt) om barn och föräldraskap eftersomd et blivit ett intresse för mig. Det jag märkt är att det verkar vara välidgt vanligt med barn som vägrar mat!?. Jag är ju ingen expert men jag skriver bara om MINA erfarenheter och vad jag tror i detta ämne.

En anledning till matvägran tror jag är pga av den på tok för sena rekomendationen att ge smakportioner vid 6 månader. Vissa föräldrar håller stenhårt i detta och även om barnet visat intresse för mat långt innan6 månader så vägrar föräldrarna att ge, kanske för att de tror att det är skadligt?. Där har ni ett barn som kommer matvägra med stor sannorlikhet ganska snart eller i framtiden. Vi började ge Heiley mat vid 3-3,5 månad (smakportion) och sedan stegrade ganska fort oh vid 6 månader åt hon nästan allt vi åt!. Hon har aldrig matvägrat utan är alltid glad i mat. På dagis äter hon massor!, 3 port åt hon sist och då fick fröknarna stoppa henne hihi. De ser det bara som positivt att hon äter och att hon äter ALLT!. Mat har aldrig varit tillräckligt främmande för henne och vi hargett henne precis allt. Nu äterhon bara vår mat med undantag då vi är borta då hon får en barnmatsburk som hon inte står sig på alls längre.



Vissa begränsar sina barn till att äta bara vissa saker eftersom det finns rekommendationer att man ska vänta. Jag kan säga att jag trotsat de flesta rekomendationer. Hon fick mjölk vid 6 månader även om det var väldigt sällan men hon fick smaka på det då och då, salt åt hon också från 6 månader.

Var inte oroliga för att ge era barn riktig mat!, de ska ju trotsallt äta den maten senare och varför då vänta för länge?. Jag har läst om MÅNGA föäldrar som börjat med smakportioner när barnen var 6 månader och de har matvägrande barn upp mot 4 år om inte ännu längre. Det ä verklige inget jag vill vara med om även om de IBLAND an komma perioder då de inte vill äta (det kallas utvecklig och det är en helt annan sak).

Jag läste preics nyss om ett barn som var 3 år och som BARA druckit välling i 3 år och endast "smakportioner" som typ snacks. När Heley få ett syskon kommer jag vara på samma spår.

Självklart har jag frågat BVC först innan jag gett henne salt, mjölk etv för att höra om de är ok och det har det varit för BVC så jag harbara kört på och fått en tjej som bara älskar mat! och all mat.

Det blir dagens tips också, vänta inte för länge med mat till bebisen!.

Så här äter Heiley ungefär under en dag:

7.45 frukost: Havregrynsgröt (riktig) med kanel, frukpure eller mosad frukt/sylt, mjölk och vatten att dricka

ca 11-12 Lunch: Vår mat eller barnmatsburk/dagismat mjölk att dricka

14-15: Mellis frukt eller smörgås med korv, leverpastej eller kalkon alt 2 smörgåsrån med något pålägg.

17-18 Middag: Vår mat som tex kan vara korvstroganoff, köttfärsås, fiskgryta, pannkaka mm mm

19-19.30 Kvällsmål: 200 ml välling

Ev blir det ett litet mellismål på förmiddagen beroende på om hon är på dagis eller inte.

I

Jag håller inte alls med dig i sak - tror inte att senare matvägran i allmänhet beror på att man väntat med mat till efter sex månader.

Däremot måste jag säga att det är lite befriande med en ung mamma som vågar gå emot rekommendationerna och hitta ett sätt som fungerar för er! De flesta mammor jag stöter på är så ängsliga att de inte kan avvika en millimeter från officiella råd och verkar helt ha tappat förmågan att ta till sig information angående barnen på ett kritiskt sätt.

Hälsningar I (mamma till tvååring som fick smakportioner vid fem mån men som är helt ointresserad av mat och helst inte äter något alls)

2012-01-31 | 10:39:59 |
Ellie

Ja jag har ju inga direkta bevis på att det faktskt är som jag säger men efter att ha läst om en massa barn som fått i de senare månaderna så har det varit så i väldigt många fall. Äta kan ju ses onödigt när det finns så mycket annat att göra;).



Jag kan säga att jag har haft lite svårt med att släppa vssa saker men efter tt ha ollat runt, frågat etc så har hag sedan tagit beslutet att barn är barn och faktisky människor och inget djur som måste äta på ett visst sätt. dom kan äta allt du själv äter så är det ju:)

2012-01-31 | 14:34:23 |
Syster yster

Haha jag tror att jag skrattar i hjäl mig, ollat runt du menar inte kollat runt ;)

2012-01-31 | 19:00:55 |
Ellie

systeryster: haha ja det är klart jag menade!, mina tangenter haha!!. Erkänn at det var lite kul!!:)

2012-01-31 | 20:06:17 |
Ellen

Tyvärr jag håller inte med dig! Barn är olika några har ett större intresse för mat och andra tycker det är mer spännande att äta fjärrkontrollen till tvn. Jag träffar ofta föräldrar som startat med smakportioner från 4 månader men som efter ett år fortsatt inte kommit upp i hela portioner efter barnet spottar ut ellet tröttnar.



Anledningen till att man ska undvika salt är ju för att barnets njurar inte är fullt utvecklade och inte har samma förmåga att göra sig av med överskottet av salt via urinen. Det är ju bara idiotiskt att strunta i den rekommendationen.



Mjölk rekommenderar man ju från 1 års ålder för att det kan finnas en risk att mjölken tar över amningen och att barnet inte börjar äta vanlig mat utan bara byter ut mjölk mot mjölk. Sen är behovet av järn stort så man vill hellre att barnet äter mat med järn än dricker sig mätt på mjölk. Men så länge man har det i åtanke kan man ge mjölk tidigare än vi 1 års ålder.



(Jag jobbar som dietist på ett sjukhus knuten till barnavdelningen och har många matvägrare som pasienter trots att föräldrarna "gör allt rätt".)

2012-02-04 | 15:01:07 | http://www.ibrunostensland.blogspot.com
Ellie

Ellen: Jag håller med dig! visst är alla barn olika precis som vi vuxna men jag säger bara av vad jag har hört och sett från vissa håll. Sedsan träffar du säkert massor med människor som gjort som du säger "helt rätt" och som ändå matvägrar.



Salt är inte bra det vet jag men man behöver eller inte utesluta det helt anser jag. Som bvc utryckte det så finns det många länder där de ger både det ena och det andra till nyfödda (för att a ett exempel) och dom lever och mår bra likaså som hon själv aldrig hade varit med om att något barn blivit sjukt av det. Sedan sa hon att hon tycker att vi är "lite för" försiktiga med våra barn vad gäller vissa saker.



Mjlken visste jag också om. Jag har ju inte ammat Heiley mer än 1 månad av hennes liv eftersom jag inte hade någon mjölk och därför inget som hon kunde "välja bort". Sluta med ersättning gjorde jag när hon var 5 månder och vis 6 månders ålder gav jag henne LITE mjölk då och då. Sedan är ju hon välidt glad i mat och hon skulle nog aldrig välja mjölken före maten även om hon älskar mjölk också:).

2012-02-04 | 18:59:49 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0