Blir vi lurade i affären?

Jag tänkte ta upp ett ämne som idag är väldigt väldiskuterat, nämligen vad vår mat egentligen innehåller och att maten vi äter ofta innehåller massa onödiga tillsatser och socker. Jag hittade en intressant artikel som Anki Sundin publicerat i hennes blogg Ngruppen som är bra att tänka på.

Hur långt skulle du kunna gå för att få mindre socker i dina livsmedel som egentligen inte behövs i livsmedlet?. Jag anser själv att jag gärna kan gå väldigt långt när det gäller detta. Vem har tex dött av att få en lite surare yoghurt? eller ett livsmedel som kanske inte smakar lika mycket pga av mindre socker och mindre fett?. En produkt blir väll mer naturlig då? och vad gör att den smakar dåligt för det?, jag skulle nog tycker tvärtom. Ju mer naturlig desto godare, oftast iallafall.

Iallafall värt att tänka på tycker jag!


Text: Anki Sundin, NGruppen www.ngruppen.blogspot.com

E-nummer, förkortningar och ”socker i allt”. Det är tre av skälen till att 2 av 5 konsumenter känner sig lurade ofta eller ibland när de går och handlar, enligt en ny undersökning som Livsmedelsverket har beställt. (Bild lånad från jnytt.se)

Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande idag att 2 av 5 konsumenter känner sig lurade ofta eller ibland när de går och handlar.

Det handlar om allt från innehållsförteckning till datummärkning. 98 procent av de tillfrågade ansåg att innehållsförteckningen är viktig, vilket också syns i statistiken - det var just innehållsförteckning, ursprungsland och tillverkare som konsumenterna i den här undersökningen oftast läste på en förpackning.

Vill inte ha ”fuskingredienser”

Konsumenterna i den här undersökningen uppger bland annat att tillsatser, socker och huruvida man kan lita på den ekologiska märkningen är viktiga spörsmål när man handlar. Någon uttryckte att man känner sig lurad av ”fuskingredienserna” i maten, och nämner färgämnen och "vätskehållande medel" som exempel.

Vad finns i den bästa av mataffärer?
Om vi utgår från att svaren i den här undersökningen är representativ för Sveriges befolkning i allmänhet, kan vi med rätta ställa oss frågan vad som finns i den bästa av mataffärer.
  • Hur ska förpackningarna vara märkta för att ge tydlig information?
  • Hur ska vi upplysa konsumenter om innehållet i livsmedlen?
  • Vad är vi som konsumenter beredda att ge avkall på för att få mindre socker i maten vi handlar? Det är en problem som handlar om såväl smak som konsistens och som inte är helt enkelt att lösa ur ett marknadsperspektiv. Kan du tänka dig rinnigare yoghurt som smakar lite surare om vi tar bort sockret? Eller insisterar du på samma smak och konsistens trots förändrat innehåll?
Nästa steg
Det är en viktig undersökning som Livsmedelsverket har låtit göra. Den visar vad som behöver förtydligas för att konsumenter ska känna sig ännu tryggare, och hur man upplever mathandlandet. Den speglar också en större medvetenhet kring livsmedel, innehåll, ursprung, miljöaspekter och djuretik, som jag menar att livsmedelsindustrin behöver besvara i ännu större utsträckning. Frågan är nu vad nästa steg bör bli. Min uppfattning är följande:

Livsmedelsverket behöver bli tydligare med informationen kring de frågor som konsumenterna själva tar upp.
Vi som arbetar inom nutritionsfältet på olika nivåer behöver assistera Livsmedelsverket i arbetet med att upplysa konsumenter kring praktiska detaljer såsom hur vi tyder en innehållsförteckning och vad de olika E-numren står för.
Konsumenter behöver göra sina röster ännu kraftigare hörda. Vi har som individer möjlighet att påverka utbudet i den lokala butiken genom att framföra våra önskemål. Prata med butikschefen och berätta vilka livsmedel du vill se på hyllorna.

Referenser
SIFO 2 Känner du dej vilseledd när du handlar? Gjord 8-14 december 2009 bland 1000 personer under allmänheten, 15 år och äldre, i Sifos telefonbuss. Länk via SLV:s pressmeddelande Två av fem känner sig lurade


Lånad av www.matstallen.se

Tom bullar som kommer direkt från bagerier innehåller oftast tillsatser av något slag. Personligen tycker jag det låter helt otroligt med tanke på att det endå borde vara meningen att det är helt fritt från konstiga tillsatser. En bullpåse jag har hemma som kommer från ett bageri innehåller tex ett E nummer och lite annat smått och gott. Borde inte dessa bakverk vara gjorda på vanliga traditionella baktekniker och livsmedel?.




Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0