Superdieten är här!

Nu har de gjort det igen, hittat en "mirakeldiet" som gör att man ska gå ner massa i vikt på rekordtid. Självklart pratar jag om Aftonbladet. Denna gång är det en så kallad Iso dieten och går ut på att äta stora portioner proteiner och många mellanmål. Det är lite småkul faktiskt för vem försöker de lura egentligen?, hur många dieter finns det egentligen? ja det finns en hel uppsjö och de lovar att man ska gå ner massor i vikt på några veckor. Jag tror absolut de funkar det är inte det. Men vem vill leva i en diet hela livet? vill man inte kunna unna sig saker. Och varför kan inte folk bara vara lite förnuftiga?. Jag tror alla vet vad som man inte bör äta och det behöver ju inte vara svårare än så att dra ner på det mindre nyttiga och öka grönsaksportionerna. Det måste inte vara svårare. Istället väljer folk att gå efter tex GI, Atkins, flytvärdinnedieten etc. Varför ska man hänga upp sig på vad man får och inte får äta när det bara gäller att tänka förnuftigt?. På något sätt tror jag att folk inte vill tänka själva utan vill ha allt på svar och vitt, gärna ett klart kostupplägg och självklart är det bra med kostupplägg men det man ska tänka på är att ett dietupplägg inte ska användas hela livet utan bara en begränsad period och att man sedan ska fortsätta äta sunt. Att då gå efter den ena och den andra dieten efter  den andra och sedan tappar suget så börjar de äta mer normal mat och kanske går upp alla dessa kilo igen.Varför utsätta sig för det när man kan ha långvarita resultat av att bara äta kontrollerat och avslappnat.

Jag tror ingen mår bra av det i längden att gå på en diet som är långt ifrån samma mat man tidigare ätit. Ta tex dessa soppdieter som liknande nutrilett etc. Hur bra kan det egentligen vaa och bara dricka sin mat?, tänderna är till för att tugga med och det vet kroppen. Dricker man bara är det sååå lätt att bli hungrig även om man precis ätitför kroppen vill ha något att tugga. Det är liksom en naturlig reaktion. Dessa soppor är heller inte till för att äta hela livet ch vad händer då när dom sluar med dom och börjar äa normalt igen?, jo som sagt de går upp i vik igen.


Det är sååå mycket lättare att äta normal mat men kolla efter nyttigare alternativ mot onyttig mat, nu för tiden är det ju sååå lätt att hitta nyttigare alternativ till orginal så varför inte göra det lätt för sig?. Är man räd att äta för mycket? ät enligt tallriksmodellen så har du ett utmärkt måttband för ungefär hur mycket du kan äta.

Sedan finns det "dieter" som inte anses som en diet och det tycker jag bla är stenålderskosten och den går ut på att äta så naturligt som möjligt. Nötter, frukt, grönsaker, vilt, fisk, bär, ev ris etc är exempel på mat som man kan äta i stenålderskoten och de som förespråkar denna diet anser att det är den kosten vi är skapta för att äta då det  produkter som finns i naturen och det som de första människorna åt. Det här tycker jag inte är en diet i en benämningen eftersom det är en livsstil. Har man valt att ta bort alla konstgjorda livsmedel som tex bröd, pasa etc så anse jag itne att det är en diet direkt. Man måste heller inte gå ner i vikt av den här dieten utan handlar bara om att lägga om dina matvanor för att få sundare vanor helt enkelt. Självklart kan man gå ner i vikt av den också men det måste inte vara huvudsyftet.

Ja själv gillar inga dieter alls och har aldrig testat något direkt. Jag vet at det är bättre att balansera alla näringsämnen och för att gå ner i vikt minska portionerna och ev dra bort lite kolhydrater eller byta ut pasta, ris etc mot frukt och grönt istället. På så sätt sätter man inga hinder för sig själv utan kan leva precis normalt utan att behöva gå med kostschemat under armen hela dagarna och kanske äa sån man absolut inte gillar. Det blir aldrig bra i slutänden.

Vad anser ni om dieter? skriv och berätta.

Iso

Har du läst ordentligt? Isodieten handlar just om att äta balanserad, dvs lika mkt energi från alla tre näringsämnen (P/F/K) - den är "isokalorisk" och sägs vara ett upplägg som håller i längden - vilket jag nog kan vara villig att hålla med om. Det är dessutom inte an Aftonbladet-uppfinning utan kostexperten Fredrik Pauluns nya koncept...www.isodieten.se

2009-01-30 | 15:32:26 |
Ellie

ISO: Hmmm då är det som vanligt aftonbladet som försöker inkla saker. Nej jag har inte läst så mycket om dieten men på aftonbladet står det om en tjej som gått ner massa i vikt och hon sa att iso handlade om stora portioner protein och många mellanmål. Det var där jag fick det ifrån men då vet jag.

2009-01-30 | 16:22:23 |
sid

Riktigt bra skrivet, nu har du nog missförstått ISO-dieten (Dock inget speciellt med den alls) men utöver det är det väldigt bra skrivet. Jag håller med dig i mycket, sunt förnuft känns det som få har i jakten på en genväg.



MEN ett stort men, det finns vissa så kallade "snabbdieter" som faktiskt kan vara balanserade och fungera väl. Det är ingen lätt uppgift för att det går fort snarare svårare då man är så extremt strikt. Ibland när jag jobbar med klienter så kanske man vill ha en kickstart då kan man börja med en så kallad snabbdiet (jag brukar köra jordnötssmörsdieten (går att läsa om den på: http://www.fitnessguru.se/?p=147 ) på vissa av mina klienter) eller om de måste ner snabbt för ett tv-program, modeshow eller dyl.



Men som alltid man måste hitta en MATPLAN som fungerar i ens vardag och levererar de resultat man vill ha på lång sikt och kan leva efter, men viss plats finns det dock för snabbdieter.

2009-01-30 | 17:27:02 | http://www.fitnessguru.se/
Ellie

Sid: jo visst kan det finnas plats för snabba dieter men otast när man få något sätt ändrar sina kostvanor (vare sig det är en strik diet eller sunt förnuft) så vill man ju oftast inte bara gå ner i vikt och sedan återgå till sitt dåliga ohälsosamma liv utan få en långvarig viktminskning som innebär en sund livsstil kanske hela livet. Sedan finns det som sagt undantag som i dina fall. Oftast så när jag skriver om en sån här grej ser jag hela livsstilen och som sagt det är inte så vanligt att man orkar leva som tex atkins hela livet eller liknande även om det säkert även där finns undantag...kram på dig!

2009-01-30 | 19:12:55 |
sid

No hard feelings vi är på samma sida här :) Kul att du bloggar på så mycket!

2009-01-30 | 20:18:24 | http://www.fitnessguru.se/
CArro

jag håller med dig, låt de ta tid itsället så man håller vikten sen, de handlar ju om att ändra sin livsstil, inte vill man leva på soppa hela livet som du säger, har provat den där nutrilett o visst man går ner i vikt, men så fort man börjar äta så går man upp igen. o ´som du säger, unnar man sig inte nåt nån gång o sen blrjar man helt plötsligt med de så går man väl upp i vikt. näää, de ska ta sin tid att gå ner i vikt, så man kan hålla den sen! du är min förebild <3

2009-01-30 | 20:43:47 |
Ellie

Carro: Åhh tack för dina fina ord. Jo som sagt så är det, soppa vill ingen leva på utan det är bara en så kallad snab diet ifall det skulle vara så att man måste gå ner några kilon i vikt då kan det väll vara helt ok. Jag kan ta en nutrilett bar om jag inte orkar laga mat eller om jag är på språng, då kan dom vara helt ok..Kör hårt tjejen!!



Sid: hehe skönt att vi är på samma sida, vi kanske borde samarbeta hihi;).kör hårt killen, inte långt kvar nu:P...

2009-01-30 | 21:28:06 |
Ann

Hej! Ser att du redan fått veta att du har missuppfattat denna diet så jag behöver inte skriva så mycket om det. Vill bara berätta att jag har kört enligt denna upplägg med hjälp av en av Fredrik Pauluns dietister med VÄLDIGT bra resultat! Jag ser detta mer som en livsstil än en diet och jag har inte bara gått ner i vikt utan dessutom ökat ännu mer i styrka. :-) Har tidigare haft svårt att hitta ett upplägg som passar mig och är därför väldigt glad över detta som dessutom känns väldigt sunt och förnuftigt.



Lycka till med allt!



/Mvh Ann

2009-01-30 | 22:19:56 |
Ellie

Ann: Grattis att du hittat något för dig!. Alla är ju olika och även tycker olika så det är kul att du hittat något som verkligen passar dig. Stort lycka till med din livsstil!

2009-01-31 | 01:32:21 | http://ellielilja.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0