Ut och Cykla

Hej i blåsvädret!

Idag har vi inte varit ute alls i stortsett förutom in och ut från bilen. Här har det varit storm hela dagen så vi har istället sysselsatt oss med att åka till Biltema i Linköping för att kolla på en cykelstol:). Vi tyckte dock inte att dom hade någon som föll mig i smaken så vi åkte hem igen och åkte till Maxi och där fanns det en helt ok för 500:-. Den fick duga!, sedan blev det ju en fin rosa cykelhjälm med hundar som Heiley fick välja:). Hon fick välja mellan en röd eller rosa och hon valde den rosa:).

Tanken är att jag ska börja cykla till dagis med henne sedan när vi flyttar till radhuset. Inte för att det är långt och gå utan mest för att det ska gå lite fortare och ta sig dit. Sedan hade jag tänkt och cykla en del nu när det börjar bli sommar. Det kommer bli spännande och se vad hon tycker om att cykla, vi har märkt att hon gillar fart och fläkt så det borde falla henne i smaken:).

Imorn blir det en premiärtur!.




Hjälmen hon valde själv:)


Och jag fick en efterlängtad iphoneväska, det kan verkligen behövas!

Nu är det en liten tjej här hemma som håller på med mammas och pappas viktskivor:). Ska vara lite social med familjen nu innan skruttan ska sova:)

Anders

Hej,



Vill minnas att du tidigare fastslagit att du inte medvetet ska "tvinga in" ditt barn i någon könsroll. Vad menar du att du gör då om hon bara får välja mellan en röd och rosa hjälm som enligt gällande norm är "tjejfärger". Hade det varit hemskt om hon hade en grön/blå/svart hjälm tex?



Förstår du vad alla dessa "omedvetna" signaler säger till ditt barn? Du gör henne till flicka/tjej/kvinna och inte människa.



MVH

Anders

2012-06-03 | 17:16:26 |
Ellie

Anders: Vänta nu!? ärdu på något sett kvinnohatare eller något åt det hållet?. När jag läserdin kommentar så låter det som det på ditt prat om att (enligt dig) kvinnor, flickor och tjejer inte skulle vara människor?!.

Vi är kvinnor! precis som du är man och vi är människor precis som alla andra. Vi är födda till kvinnor och vi ÄR olika. Könsroller kommer det alltid att finnas på ett eller annat sett då kvinnor är skapade för att tex föda barn och amma sina barn. Fast jag lovar att med det här knäppa samhället så lovar jag nästan att det kommer bli ändring på det med för att det finns sånna som du som snarare får barnen att känna osäkerhet till vilket kön det (trotsallt) tillhör.



Sedan kommer Heiley alltid att få vara den person hon vill vara och klä sig hur hon vill MEN det ska man inte fokusera vid en färg. Hon har kläder i blått, grönt och svart och inget fel i det. Det handlar ännu en gång om uppfostran och inget annat. Man ska vara stolt för för vad man är vare sig man är tjej/kille, homosexuell/ hetro, svart eller vit så dessa sjuka diskutioner om könsroller hit och dit är ju helst absurda.

Sedan uppfostrar jag mitt barn på det settet somjag anser bäst för henne och jag vet bättre än någon annan vem hon är som person och vad hon gillar.

2012-06-07 | 08:02:21 |
Malin

Haha, snacka om att övertolka en kommentar till någonting den inte är! Anders frågar hur det kommer sig att Hailey bara fick välja mellan rosa och röd hjälm, samt hur detta valet relaterar till vad du tidigare själv skrivit om inte tvinga henne på typiskt flickiga färger.



Det är inte ett ord i hans kommentar som antyder någon form av hat mot kvinnor eller huruvida kvinnor är mer eller mindre värda än någon annan.

2012-06-09 | 10:42:33 |
Ellie

Malin: jag har tidigare sagt att jag ärför flickiga färger men att jag absolut även kommer klä henne i neutrala kläder. Sedan att hon inte fick välja mellan alla färger som fanns ärpga av att hon ännu är för liten för att välja bland många olika saker utan tar då alla eftersom det blir för mycket för henne. Då måste man som förälder själv välja först och sedan får barnet välja utefter det.



Han fick det att låta som att jag ser henne somen flicka och inte människa men en flicka är en människa! och inget fel i det. Vare sig han eller någon annan har en aning om hur jag uppfostrar mitt barn. Att jag klär min dotter i flickiga färger (vilket många andra också gör) betyder inte att jag uppfostrar henne som en typisk flicka. Jag skulle uppfostra en pojke precis på samma sätt oavsettpojkeeller flicka. Färger är dock alltid bara färger och inget annat.!



2012-06-09 | 11:03:18 |
Anders

"Vilket många andra också gör" är den främsta anledningen till att könsrollerna cementeras istället för utvecklas/förintas. Om färger som du hävdar bara är färger hur motiverar du då att hon bara fick välja mellan de två hjälmarna?



Allt jag vill är att alla barn ska få en chans att växa upp och bli den fria människa de föddes som.

2012-06-09 | 21:06:29 |
Ellie

Anders: Anledningen till varför hon fick välja just dom färgerna är just av den anledningen till att jag själv gillar dom bäst. Hon är inte en mindre fri människa bara för att jag väljer vad hon ska ha på sig eller liknande. Hon är för liten för att fatta beslut själv och då måste jag göra det åt henne till viss del.



Frihet handlar om vad man tillåter dom att göra, det handlar inte bara om kläder eller färger man väljer (det är bara en piss i havet mot allt annat). Att inte tillåta barnet att springa runt som det vill och upptäcka världen eller säga nej till saker de inte får röra etc gör att de inte blir fria att upptäcka världen. Vi har barnsäkrat vårt hem så pass att hon får vara i vilket rumhon vill utan att vi "lägger oss i"och på lekplatser får hon ocksåspringasom hon vill. Det kallar jag frihet. Närhon sedan blir äldre kommer hon få ha vad hon vill på sig och gilla vilka färger hon vill men innan hon kan välja sånt själv så väljer jag åt henne och hon mårgaranterat INTE dåligt för det!. Iallafall har inte jag gjort det och säkert ingen annan heller som fått ha kläder eller dyl somföräldrarna valt i unga år.

2012-06-09 | 21:39:20 |
Anders

Precis och dina beslut idag påverkar givetvis hennes senare i livet. Det handlar inte om att må bra eller dåligt utan om att sluta segregera könen så att vi slutligen äntligen kan uppnå jämlikhet. Barn har till största del ett "repetativt" och härmande inlärande. Tex barn till föräldrar som alltid tar upp dom i famnen när en hund närmar sig eller väldigt bestämt drar undan ett barn som närmar sig en hund blir givetvis oftare hundrädda som äldre. Angriper inte dig som förälder, du gör med all säkerhet ett jättebra jobb och ser till att hon får bästa möjliga uppväxt.

2012-06-10 | 07:21:25 |
Ellie

Anders: Ja tillviss del kanske MEN det har mycket med personligheten att göra!. Är man osäker som liten och tar efter allt vad andra gör och kanske tom strävar efter att vara en annan person som man ser upp till så ja då blir detnog så. I Heileys fall har vi redan nu märkt att hon har en välsigt stark vilja och rikligt med skin på näsan. Hon kan utan problem säga ifrån till sina äldre dagiskamrater och hon säger strängt ifrån ifall någon försöker sätta sig på henne. Ett exempel på detta är igår när vi var på Ikea. Vi satt och åt när en tjej kom in bakom Heiley där hon satt i sin barnstol och det var trångt. Hon råkar sparka på hennes stolsben och hon vänder sig om och började fäkta med armen och visade tydligt att hon blev irriterad. Som jag sa så har det mycket med personlighet och göra om dom tar efter eller inte. Igår hjälpte hon pappa och skruva ihop möbler som vi köpt och tyckte det var jättekul.



Tillåter man sina barn att vara med och göra allt! så blir dom minst lika fria som om de får välja kläder och dyl. Det är bara värdelösa ting det handlar om. Heiley gillar dessutoma tt hjälpatill och städa och det är ju bra även som pojke. Som sagt låt barnen vara med på allt stället och var inte för bekväma för vill man ha ett fritt barn så gäller det att den får göra det den vill och tycker om att göra. Förstår du hur jag menar?

2012-06-10 | 09:01:09 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0