Mina tankar kring det hela

Ja gårdagen var nog den kostigaste dagen i hela mitt liv. Jag skriver som vanligt ett inlägg om vad jag och Andy gjort i helgen och helt plötsligt börjar folk kommentera min arbetslöshet, hur jag är som person, varför jag inte får jobb, att jag är slö och lat. Jag säger bara så här: Ni får tycka precis som ni vill men man kan behålla vissa saker för sig själva. Att ge mig diverse tips på hur jag ska bete mig på jobb och att jag ska fundera över varför jag inte fått en fast anställning etc. Då frågar jag mig själv, måste det var fel på MIG bara för att jag inte fått ett fast jobb?. Det är faktiskt väldigt ovanligt att ha en fast anställning i min ålder och jag känner nog ingen som har det heller. Jag är 23 år och har jobbat sammanlagt 4 år i mitt liv + lite sommarjobb när jag fortfarande pluggade och inte bodde i Norrköping. Jag är inte mer ovanlig än någon annan i min ålder.

Förra veckan var jag på möte för ungdomsgarantin och där satt en STOR grupp ungdomar från 19-25 år som INTE har jobb. Ska jag känna mig som den enda arbetslösa i hela Sverige och det är MITT fel att jag är arbetslös?. Har folk glömt bort att vi nyligen hade en finanskris och att jag blev av med mitt jobb i samband med detta?. Det är dyrt att anställa folk nu för tiden och det är därför det ploppar upp bemanningsföretag till höger och vänster (jag vet att många företag helldre anställer en person i bemanningsföretag under en tid än att anställa en arbetslös person pga av att det blir billigare).

Från det att jag blev gravid i april i år så har det ju inte direkt gjort saken lättare att få jobb, ingen vill ha en gravid tjej och trot eller ej men så är det i dagens samhälle!. Trots att det anses normalt att föda barn och bilda familj så kan man ibland tro att man ska få barn via storken och slippa vara gravid, den bara kommer på ett utsatt datum och så har man barnet där. Nu förstår väll alla att så är inte fallet. Dock blir det svårt ju längre in i graviditeten man kommer. Jag har bara 99 dagar kvar av dessa 280 dagar man går som gravid vilket är ca 3 månader och vem vill anställa en person i 2 månader och sedan bli tvungen att hitta en vikarie åt denna?. Jag önskar verkligen att det skulle gå men hur mycket jag än vill så är det inte så.


Vissa delar av en vill göra allt man orkat med tidigare medans den andra säger STOP du måste ta det lugnt nu!. Det är en svår balansgång och ibland vet man inte hur man ska göra eller bete sig i sin nya kropp men man måste lära sig att lyssna på sig själv. För bara jag vet vad min kropp klarar av och vad den mår bäst av i olika sammanhang och jag ska inte behöva hängas ut som en latmask för det!


Jag gör allt jag kan för att få ett jobb, mer än så behöver ni inte veta. Nej jag är inte gravid bara för att få vara hemma och slippa jobba. Jag tror säkert det även finns sånna männiksor som gör så men jag tror inte de nöjer sig med ett barn utan skaffar nog sig många barn om de inte vill jobba. Jag kan tänka mig 1 barn max 2 om jag i ett senare skede känner för det men just nu är jag väldigt nöjd med ett.

Nu vet ni lite hur jag ser på saken och jag vore glad om jag slapp bli kallad lat och slö för alla gravida kvinnor vet att amn är långt ifrån slö när man väntar barn. Det kanske är svårt för er killar och förstå det men som många andra sagt så är man inte direkt nöjd med sin tunga kropp, fötter som sväller, en magsäck som krymper och man kan äta mindre och mindre mat, tunga bröst, ryggont, foglossningar etc gör att man inte längre orkar det man tidigare orkat. Så är det bara och det MÅSTE alla inkl jag respektera trots att det kan vara svårt ibland. Man vet ju faktiskt vad man HAR klarat tidigare och varför skulle detta inte gå nu?, job för du har ju en bebis i magen som väger och som tar näring från dig.

Med dessa ord vill jag bara säga att jag är stolt och glad gravid som trots vad alla säger längtar efter den dagen då jag faktiskt har ett jobb och som jag förhoppningsvis trivs VÄLDIGT bra på!.

Linda Ljungkvist

bra skrivet tycker jag :)

2010-10-05 | 10:01:42 | http://www.metrobloggen.se/kristina86
maria

det är inte lätt att få fast jobb nu förtiden det har du rätt i...speciellt inom vården tycker jag.

jag vill heller inget mer än att jobba och jag vill ha ett fast jobb inom vården men allt man får nöja sig med just nu är vikarierat är o där!

jag är 26 år och arbetslös uska...och det är inte många av mina vänner som har fast jobb heller!



ta hand om dig och Heiley och lata dig i soffan om DU känner för det!



2010-10-05 | 10:16:47 | http://lilliss84.blogspot.com/
Ellie

Linda: Tack!



Maria: Ja inom vården är det istortsätt helt omöjligt med ett fast jobb. Min kpmpis har jobbat på samma ställe i 3-4 år men har fortfarande bara vikariat. Sedan är det dessutom svårt att bli vikarie inom vården också nu för tiden för nu krävs det att man går med i diverse vikariebanker som bara har öppet enstaka tillfällen varje år. Jag som helst av allt vill ha jobb inom butik/cafe har väldigt svårt och hitta lediga platser för de flesta som kommit in i den branschen stannar kvar. Sedan är det väldigt populära ställen att jobba på så det är ofta "kö" till dessa jobb. Som sagt Sverige är int ett land som badar i jobb, så till er som har ett fast jobb!, ta vara på det!

2010-10-05 | 10:35:49 |

Otroligt bra sagt!! Visste inte alls att du fick sådana kommentarer. Fast jag själv varit med om det i min blogg. Tydligen drar jag inte min del till "stacken" här i samhället.

Jag kämpar varje dag med att finna mig ett jobb och kämpar mot mina känslor att känna mig värdig och inte en börda. Jag har sedan studenten 2006 jobbat vik.jobb här och där. Aldrig haft mig en riktig vardag direkt. Önska mig ett fast jobb för en gångs skull. Slippa oroa mig över att arbetslöshetsersättningen ska ta slut, om pengar ska räcka till räkningar och mat etc. Slippa dessa bekymmer som tär otroligt på en! Kunna få jobba, resa och arbeta upp en mammapeng för jag och sambon drömmer om att bilda familj och det är inte läge på ett tag tyvärr. Och sedan kommer bekymret vi kvinnor har att meddela detta till våra chefer och hur de ska reagera! Har ju hört om de som inte fått fortsätta på sitt arbete pga det naturliga med livet, bilda familj -barn. Den lotten faller ju på oss så enkelt är det. Är inte bara en sak för oss..

Men jaja, kan skriva hur mycket som helst här. Blev så förbannat när jag hörde om denna person. Fortsätt stå på dig! Och ta hand om er! Jag iaf avundar din situation, hade gärna stått där gift, hus och barn på G. Det är min dröm. Men det blir nog min och sambons tur så småningom ;)

så småningom ;)

2010-10-05 | 14:57:17 | http://Itsallaboutelin.blogspot.com
Malin

Du skriver: Det är faktiskt väldigt ovanligt att ha en fast anställning i min ålder och jag känner nog ingen som har det heller.

Du framställer dig själv som en barnunge när du skriver att det är ovanligt att ha jobb i din ålder. Tycker det var den sämsta ursäkten jag har hört. Min syster är 23, och hon och alla andra 23-åringar jag känner har fast jobb. Känner nog ingen som inte har det. Så att det är ovanligt för en 23-åring att ha fast anställning är bara bullshit. Börjar tyvärr hålla med folk som skrivit att du skyller ifrån dig i det mesta.

2010-10-05 | 16:35:56 |
Ellie

Elin: Vad skönt och veta att det finns någon som sitter i samma situation som mig!. Som sagt det är långt ifrån kul och vara arbetslös och ännu värre är det när folk alltid påpekar hur dåligt det är att man inte har jobb. Helt plötsligt är det personens fel att denne är arbetslös fast det måna gånger inte har med personen och göra i sig utan helt enkelt arbetssituationen. Jag vill också ha en vanlig vardag med jobb, mys på kvällen och när väl helgen kommer kan man sitta ner med min familj och bara mysa och vänta in nästa vecka. Visst har man jobbat ett tag blir det ju aldrig roligt, då vill man ju vara ledig men den känslan hade jag inte alls under mitt tidigare jobb på bageri för jag trivdes med miljön och mina kunder. På något sätt blev det mitt andra hem.

Jag hoppas verkligen att du hittar något snart! vi får stötta varandra vi som faktiskt vill ha ett jobb men som tyvärr inte har något :(. Sedan lovar jag dig att din tid kommer också med familj och allt sånt. kram på dig!

2010-10-05 | 18:20:32 |
Ellie

Malin: sedan kan man knappast kalla det en ursäkt att berätta ren fakta. Det är svårt att förstå hur ungdomar har det nu för tiden om man själv haft lätt för att få jobb (dvs haft tur). ´Skulle vara rätt intressant och veta hur gammal du själv är faktsikt.

2010-10-05 | 18:29:08 |
Ellie

Malin:Malin: Nu kan det mycket väl vara så att vi bor på två olika platser i sverige och det är möjligt att många 23-åringar hos er har jobb men så är det INTE här och jag skulle kunna fråga de flesta på stan om det och jag lovar att de skulle säga precis som jag. Sedan är ju frågan hur många 23 åringar du känner? att säga att alla har fast jobb och du kanske menar 3 st är absolut inte tillräckligt. Då förstår jag att du säger alla. Som sagt du kan absolut inte säga att det är vanligt att en 23-åring har fast jobb för då biter du dig rejält i svansen.

2010-10-05 | 18:57:58 |
Nettis

Bra gumman stå på dig emot alla dumma idioter som skriver saker dom inte ens förstår sig på, man har olika förutsättningar i livet, kommer i från olika förhållanden helt enkelt. Andra har mer tur i livet än andra har olika levnadssätt ,lätt för dom att säga att man ska göra på visa sätt.Blir så trött på såna människor som tror dom känner andra.Jag vet hur du menar alla fall. Bry dig inte om dom , den där Ewa kan ju dra åt piiiiiiiiip hon har nog inte ett så roligt liv själv.Tycker du kan sluta och lägg dig i andras liv speciellt Ellies som är en helt underbar tjeja.Massa kramar i från Andys syster

2010-10-05 | 19:14:33 |
Anders

Det är fler 23 åringar som har jobb än inte, annars skulle arbetslösheten vara rejält mycket högre än vad den är. Du väljer att projicera det dåliga. Om INGEN av dina jämnåriga vänner/bekanta har jobb bör du söka nytt umgänge, antingen helt eller utöka befintligt då det är självklart du har en negativ syn på arbetsmarknaden om ingen i din omgivning är inne på den. Leta vänner med jobb, som tar sig framåt på arbetsmarknaden, tro mig det kan undermedvetet ge dig en skjuts i rätt riktning. Du frågade igår vilken brasch jag är företagare i? VI sysslar med ekonomisk rådgivning men även med företagscoaching (oftast i kombination).

2010-10-05 | 20:47:21 |
Ellie

Nettis: Tack gumman! precis som du säger har alla olika förutsättningar i livet. Vi gör alla vårt bästa men som sagt det finns även dom som får jobb via flingpaketen hur lätt som helst. Jag är tyvärr int en av dom.

2010-10-05 | 21:05:32 |
Ellie

Anders: men snälla du!! du kan väll inte med allvar mena att jag ska byta ut mina vänner pga av att de är arbetslösa?!. Jag väljer mina vänner efter personlighet och inget annat, kollar man bara som i ditt fall efter vad de har för jobb är man en väldigt ytlig människa! och det är absolut inte jag!. Arbetslösheten ÄR hög och speciellt bland ungdomar! så är det bara och inget som man kan sticka under stolen med. Jag har inte en nagativ bild av arbetsmarknaden, jag säger bara att det är hög arbetslöshet och jag råkar vara en av de arbetslösa. Många jobb som finns idag krävs att man har högskoleutbildning och det har inte jag!. Du behöver bara kolla arbetsförmedlingen där kanske 95% av alla jobb kräver högskoleutbildning av någon form. Jag säger bara hur många ungdomar idag har det och som sagt det är ingen dans på rosor. Tom regeringen inser att det är hög arbetslöshet bland ungdomar och som sagt det är ingen undanflykt utan bara fakta. Sedan är den faktika siffran för arbetslösheten kan man inte alltid säga säkert då många arbetslösa väljer att börja plugga på ett eller annat sätt (då speciellt ungdomar), dessa faller då under en annan kategori men hade de istället valt att inte göra det hade dessa antagligen också stått som arbetslösa.

2010-10-05 | 21:18:38 |
Alma

Ni faar vael foer fan taenka paa att jobsituationen ser jaevligt annorlunda ut i olika staeder, man kan inte bara saega "i sverige jobbar de flesta 23aaringar" och sen saega att hon e lat som inte har jobb?

Att det inte finns lika mycket jobb foer unga i Norrkoeping som det finns i Stockholm aer vael ganska sjaelvklart?

Och NEJ jag tror inte paa att "de flesta 23aaringar JAG kaenner har fast anstaellning"... det aer en jaevla skillnad paa att ha jobb och ha fast anstaellning..

2010-10-05 | 22:54:36 |
Ellie

Alma: håller helt och hållet med dig!

2010-10-05 | 23:14:46 |
Elin

Alltså seröst, vilka hänger inte med vad som händer i vårt land?! Okej, förmodligen de som har arbete och stänger öronen när de kommer något om arbetslösheten tydligen. Hur mycket reklam har det inte varit om arbetslösheten, i tidningar och inte tala om valet som var i år!

Snacka om att leva i förnekelse! Men om man inte hängt med i situationen så tycker jag inte man ska komma och gnälla heller. Ta reda på riktig fakta och sedan är allt som du sa Ellie, utbildningar och erfarenhet samt ort man bor i stor betydelse i det hela.

Stör denna blogg er -sluta läs den bara! Ingen som tvingar in er på denna sida. Återgå till ert liv med jobb och allt och skit i andra :)

2010-10-05 | 23:18:52 | http://Itsallaboutelin.blogspot.com
Ellie

Elin: Du har helt rätt!Det är ju klart som f*n att folk som har jobb drar till sig öronen när det kommer till arbetslösheten för dom påverkas ju inte av den. Jag skulle säkert göra detsamma MEN man ska heller inte förneka att det faktiskt är så i sverige idag. Precis som du säger så blev man ju överröstad med massa valaffischer om arbetslösheten men folk blundade väll när de gick förbi tydligen?

2010-10-06 | 08:47:05 |
Anonym

Jag maste fa flika in lite statistik angaende att "saa manga 23-aringar ar arbetslosa". Nu ar detta visserligen statistik fran 2008 kombinerat med dagsfarsk statistik, men om man ar villig att bortse fran en liten felmarginal galler foljande:



Det finns idag 118 411 23-aringar i Sverige. Av dessa bor c:a 2000 i Norrkoping. Norrkopings kommun har c:a 129 254 invånare. Andelen 23-åringar ar således 1,5%.



http://www.scb.se/Pages/Product____23262.aspx



Spridningen pa antal arbetslosa ungdomar (15-24 ar) star att finna pa slide nr. 13 i PP-presentationen "Statistik over arbetslosheten..." till hoger i fonstret. Dar ser vi en tydlig topp vid 19 ar, vilket later rimligt i och med att det ar da de allra flesta gar ut gymnasiet. Kurvan ar uppatgaende fran 15 till 19 ar och darefter nedatgaende. 2008 var saledes knappt 10000 23-ariga "ungdomar" arbetslosa i Sverige. Norrkoping, som enligt farsk statistik ar Sveriges 10:e storsta tatort, sett till antal invanare. Om vi generaliserar lite och utgar fran att antalet arbetslosa 23-ariga ungdomar ar jamt fordelade over landets 290 kommuner, vilket de ju egentligen inte ar da det er stor storleksskillnad pa Sthlm och Ydre, sa innebar det att andelen arbetslosa 23 aringar i Norrkoping ar: ~34 stycken.



Ps. Ja, jag gillar siffror men reserverar mig for fel. Ratta i sa fall garna :). Ds.

2010-10-06 | 09:56:18 |
Ellie

Då kan jag sticka i med en liten artikelom just unga och arbetslösheten här i länet dvs östergötland. Nu är detta inte heller en dagsfärsk artikel men är iallafall från 2009 så med något ändrade siffror upp eller ner så kan man iallafall dra slutsatsen kring att ungdomar trotsallt har det svårare att få jobb än ändre. Enligt denna artikel kommer ungdomar in (etablerar sig)på arbetsmarknaden ganska sent dvs runt 26 års ålder. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns så mycket "grupper" för just ungdomar som ska öka deras chanser till att få jobb som tex ungdomsgarantin och diverse andra grupper där folk försöker få in ungdomar på arbetsmarknaden. Detta är endå bara ett exempel på artikel som just styrker arbetslösheten här i närheten sedan finns det ju arbetslösa i hela sverige som inte bara är ungdomar utan som även är äldre.



http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=5057478

2010-10-06 | 18:15:53 |
Anders

Givetvis menade jag inte att du ska överge dina vänner. Men om alla dina vänner och bekanta är arbetslösa ger det undermedvetet en negativ bild av arbetsmarknaden för dig också. Om man vågar vara positiv är det betydligt lättare ta sig in. Då är det ingen dum ide att omge sig med positiva förebilder som lyckas med det man själv har som mål. Man vill gärna ofta förklara människors framgångar med tur för det ser ut så utifrån. Sanningen är att bakom majoriteten av alla framgångar oavsett nivå ligger hårt arbete.

2010-10-08 | 19:16:18 |
Ellie

Anders: Det är just det här jag menar!. Du tror jag är negativt inställd till arbetsmarknaden men det är snarare tvärtom!. Jag försöker alltid tänka positivt vad gäller jobb och gör allt jag kan för att få jobb därför blir jag så förvirrad och lite förbannad när folk påstår att jag är negativ till arbetsmarknaden för det är jag inte!. Jag säger bara som det är och det är bara sanning och inget jag hittat på. Bara för att mina vänner är arbetslösa betyder inte det att jag vill vara arbetslös utan tvärtom!, jag vill hitta jobb och hoppas av hela mitt hjärta att även dom gör det då jag vet att det är enormt jobbigt psykiskt att bara gå hemma. Jag vill ALLTDI ha något att göra även om det inte märks så är jag sån som person. Jag klarar inte av att sitta och inte göra någonting flera dagar i rad (ibland kan det vara skönt dock inte alltid) för det vet jag att jag mår dåligt av.



Det är möjligt att ni på bloggen inte märkt det men sån är jag. Ibland blir man negativ men oftast beror det på att man mår just dåligt psykiskt av att bara gå hemma och då blir man lätt lite negativ. Så fort jag börjar jobba kommer jag genast känna en annan glädje och det ser jag fram emot!.

2010-10-08 | 21:53:07 |
Anders

Men din sanning är ju inte sann, du hävdar att fler 23 åringar är arbetslösa än arbetsförda, jag hävdar motsatsen med stöd av tillgänglig statistik. Det är lite som frågan om glaset är halvtomt eller halvfullt, förstår du vad jag menar? Din "sanning" gör att du redan är inställd på hur svårt det är och kommer bli, sånt lyser lätt igenom av arbetsgivare. Du spinner vidare och menar på att du bor i en region där det är extra svårt, varför ens ta reda på det? Va istället en av dom som inte faller under den statistiken, var en av dom som bryter mönstret. Om man jobbar med sitt mindset blir man snart förvånad över hur stor betydelse det faktiskt har. Gissar på du hört att leende människor alltid anses snyggare fast de kanske egentligen rent symmetriskt inte är det? Fenomenet bygger på samma tes som jag försöker förklara.

2010-10-09 | 10:57:59 |
Ellie

Anders: det jag menar är helt enkelt att ungdomar har det svårare att få arbete som det ser ut nu. Ungdomar räknas jag fortfarande till då de brukar räkna 19-25- åringar som just ungdomar som faller under denna kategori. Anledningen till statestiken var pga av att en annan gett sig in på just statestiken och jag ville ge en lite bättre bild av det. Egentligen struntar jag helt och fullt i statestik för jag anser inte att det är relevant då det trotsallt finns arbetslösa och jag är helt enkelt en av dom precis som många andra. punkt slut!

2010-10-09 | 11:49:35 |
Anders

Du är inte arbetslös, du är väl arbetssökande?

2010-10-09 | 22:15:32 |
Ellie

Anders: Ja jag är arbetssökande.

2010-10-10 | 11:01:39 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0