En väldigt konstig diskussion

hej där!

Idag har det varit en lugn dag med både lite slappande och en del "nyttiga saker" har jag även hunnit med. Var och tog en snabbfika med Michaela och Sofia (minbebis.com) och det var riktigt trevligt!, det roliga är att det känns som vi har känt varandra bra länge fast vi bara träffats 2 gånger:). Ska bli såå intressant och följa deras graviditeter (Sofia är i vecka 10 och Michaela i vecka 20 och jag vecka 30:)) och sedan även se när deras bebisar kommer och helt plötsligt ha massa bebisar och prata om vid träffarna:). Vi är alla tre 87:or och jag och Michaela fyller i mars och sofia i april och vi har exakt 10 veckor mellan våra graviditeter, är inte det ett roligt sammaträffade?, kanske var det ödet?.

Sedan efter fikan blev det iväg och storhandla lite inför nästa vecka och nu sitter jag här och diskuterar en väldigt konstig sak som jag aldrig någonsin varit med om tidigare. Nu diskuteras tydligen vilt i bloggen om hurvida jag borde ha rosa eller inte i min dotters rum. Vissa påstår tydligen att jag "tvingar på" min dotter en könsroll om jag väljer rosa i hennes rum. Har aldrig tidigare hört ett så konstigt resonemang i hela mitt liv. tydligen kommer valet av rosa att påverka henne senare i livet och kommer få stora konsekvenser. Så här lyder ena kommentaren:


"Varför rosa rum? Varför vil man redan från början tvinga på sitt barn en könsroll. man kan tycka det bara är en färg men att växa upp med du är flicka därför ska du ha rosa kan få stora konsekvenser i hennes liv som vuxen."

Här är en följeskommentar från samma person:

"Så länge folk fortsätter måla sina flickors rum rosa och behandlar dom som flickor och inte barn/människor kommer alla styrelserum fortfarande domineras av män framöver."



Jag förstår inte alls hur mitt val av färg i min dotter rum kommer att påverka henne som vuxen. Det har väll ändå med vilken personlighet hon har och vilka intressen hon har som kommer forma hennes vuxna liv och inte valet av färg i hennes rum?. Måste säga att det här var det dumaste jag hört. Jag tycker väldigt mycket om rosa och vitt och det måste inte min dotter göra MEN innan hon kan säga vad hon tycker om och inte så blir det jag som måste bestämma vissa saker åt henne. Sedan får väll jag uppfostra min dotter precis hur jag vill!? och inget som någon annan ska lägga sig i?.

Sedan kan jag trösta er som håller med denna person ang färgval att jag är lååångt ifrån ensam att måla min flickas rum i rosa, jag lovar! det finns fler som gör det!. Jag vill behandla min dotter som en flicka och det finns inget som är fel med det. Sedan kommer hon få bestämma när hon blir äldre vilken färg hon vill ha i sitt rum (om hon inte vill ha rosa), hon kommer dessutom få syssla med det hon gillar vare sig det gäller sport, konst, musik eller likande. Det är inget jag kommer lägga mig i så länge det är det hon vill. Jag och min man kommer att uppfostra henne att hon ska följa sina drömmar och att hon duger precis som hon är. Jag lovar! det har inget med färgen i hennes rum att göra. Vi kommer behandla hennes som en tjej och inte som en kille. Sedan säger jag inte att tjejer måste gilla rosa, absolut inte! men jag gillar den färgen punkt slut!.

Ni som håller med denna person (ovan nämda kommentar) hur menar ni att man ska uppfostra sitt barn att inte ha en speciell könsroll och vilken färg i rummet ska man välja då om man inte vill förknippa sin dotter till att just vara en flicka?. jag är väldigt intresserad av detta då det var den kostigaste diskussionen jag hört.

Varför är just rosa så himla fel?. Borde inte blått i pojkrum vara lika "farligt" som rosa är för tjejer? eller är det en helt annan sak?, skulle inte tro det. Sedan har jag (som ni redan vet) grön vagn, vit vagga, grön bilbarnstol, grön babylift, beige bärsele, vit garderob etc till min tjej och jag har absolut inte bara rosa kläder till min tjej utan även blått, svart och vitt. Sedan om jag gillar rosa och köper mycket rosa också till min tjej är väll endå HELT och håller upp till mig eller?.

Tycker folk lägger sig i helt fel saker. Uppfostra era barn som ni vill, jag bryr mig inte  då ska ni heller inte säga hur jag ska uppfostra mina barn. Är det så mycket begärt?, jag hoppas inte det!.



Sofia

Tycker dessa kommentarer är såå onödiga. Håller helt med dig, klart att du ska få välja precis det DU vill. När jag var liten hade jag ofta rosa klänning på mig för att JAG gillade det. Mamma hade massa andra kläder till mig, men jag valde de rosa, och detta utan att jag haft rosa babyrum ;) min lillebror klädde sig gärna i mina klänningar och mamma tillät det för han trivdes så o ville ju bara vara som syster :) min bror är nu 21 år och mår väldigt bra :) så att färg på rum skulle påverka livet som vuxen är nog bullshit ;) kram o tack för en fin fika idag!

2010-11-07 | 21:19:56 |
Malene

Hur menar man då, att barnet tar skada av det? Om det nu är så farligt så borde väl någon kunna säga hur illa barnet far, från att ha fått rosa eller blått rum? Jag ska få en pojke, och ja jag ska blått bebisrum. Jag själv hade blått rum som liten, jag älskar ändå rosa!!! Den blåa färgen har inte skadat mig på något vis.



Sen tror jag nog att det är bra att barnet under uppväxten får lära sig att ha en egen mer neutral inställning till färger/könsroller och få veta att man ska vara sig själv och tränas till att vara trygg med det, det har enligt mig inte något med färg (ytliga ting) och göra utan är djupare än så......



Kram Malene

2010-11-07 | 21:37:10 | http://fitnesslifestyle.blogg.se/
Ellie

Sofia: Ja på något sett faller det sig ganska naturligt att de flesta flickor gillar rosa (självklart inte alla men många) och varför vet jag inte men man kan fråga vilken flicka som helst och i många fall är rosa en favoritfärg och då tror inte jag att mamman tvingat barnet att ha den färgen. Det är trotsallt en människa med fri vilja trots att det är en liten människa:). Självklart ska man lära barnen att man ska vara den man är, det är ju jätteviktigt!.

Tack för en trevlig fika!...kram

2010-11-07 | 22:21:01 |
Ellie

Malene: ja du fråga Andrea det!. Självklart kan inte ett barn ta skada av att ha ett rosa rum! det är ju helt galet!. Hur många flickor skulle inte må dåligt då med tanke på så många tjejer som haft rosa rum i sina dagar. Ärligt talat så skrattar jag bara åt det resonemanget.

2010-11-07 | 22:23:06 |
Andrea

Är ni så imbecilla att ni ordagrannt tolkar istället för tolka in det större sammanhanget? Det finns ingen fri vilja i världen så e det finns information runt oss vi inte kontrollerar. Alla inryck skapar den person vi är och blir. Fri vilja är en inbilning och syftar snarast till frihetsbegreppet. Dessa teorier behandlas redan på gymnasienivå inom psykologin. Allt vi gör påverkar i någon mån alla som tar del av det. Din dotter kommer vid födseln vara helt tom, det är du, din man och övriga hon träffar som formar henne. Vi är alla produkter av vår miljö.

2010-11-07 | 22:34:12 |
Michaela (BigSmile87)

Jadu säger samma som jag sa igår.. Det finns folk till allt,folk som inte kan låta bli att bry sig i andra människors liv.. :/



Finns ju ingen som helst logik i dem ovan skrivna kommentarerna.. Och det sa jag ju också igår!



Tack för en trevlig fika!



Kram

2010-11-08 | 07:38:54 | http://michaelabergqvists.wordpress.com
maria

fattar inte hur personen menar med dom kommentarerna!

Man får väl måla sitt barns rum i vilken färg som man tycker är snygg!

jag hade ett lila rum och jag har inte tagit någon skada av det...visst jag älskar lila och blått med för den delen!

det är ju som du säger man skrattar åt det resonemanget!

2010-11-08 | 18:09:41 | http://lilliss84.blogspot.com/
Ellie

Andrea: Visst kan jag förstå dig till viss del där MEN visst f*n har vi en fri vilja sedan vad vi gör med den är en annan sak. Vill jag plugga till bilmekaniker så gör jag det. Jag väljer ju tex inte ett yrke bara för att jag förväntas göra det. Sedan finns mycket i media som påstår saker och vill sälja vissa saker till vissa människor etc men det är inget som JAG som speciefik förälder kan göra något åt. Samhället är format så och det är till stor del pga av att förtag vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Sedan måste man inte köpa grejerna de gör reklam för och där finns det faktiskt också en fri vilja. Det jag dock inte förstår är var du är påväg i denna diskussion?. Det enda jag sa var att jag vill att hon ska få ett rosa rum med stjärnor och då drar du upp könsroller och uppfostran. Jag ska uppfostra min dotter efter vad jag anser rätt och sedan finns det alltid folk som tycker och tänker men det är också så samhället är format. Det finns inget rätt eller fel.

2010-11-08 | 18:45:15 |
Lisa

Andrea, lägg inte tid på denna bloggen.. de är på en alldeles för låg nivå för att förstå vad vi andra menar.. de tror bara att det handlar om färgen på rummet och ser inte helheten men det är enbart pga okunskap..

2010-11-08 | 19:23:42 |
Ellie

Lisa: Vi förstår mycket väl vad hon menar MEN det VI menar är att ingen ska lägga sig i hur någon annan uppfostrar/klär sitt/sina barn. Vi alla är olika precis som bebisar och man märker oftast väldigt snabbt vilken personlighet bebisen har och vad den dras till. Berätta isåfall exakt hur ni menar istället för att flumma runt med konstiga påståenden som kommer från tomma intet. Jag bad inte om en diskussion ang könsroller utan det var Andrea som drog upp vilket är väldigt onödigt.

2010-11-08 | 20:09:58 |
Andrea

Hur många av er som inte håller med om det jag skriver är självförsörjande kvinnor som inte går hemma med era barn? Hur många av er hade klarat er utan er mans/sambos/killes försörjning? Hur många av er har lika många timmar över i veckan att utöva era hobbys på som er partner? Hur många av er tar inte huvudansvaret för hushållet, håller reda på födelsedagar osv?

2010-11-08 | 23:05:39 |
Michaela (BigSmile87)

Min BM rekommenderade mig att ta vaccinet i år,men jag tog ju som sagt inte förra året (har ju som jag skrev aldrig tagit vaccinet). Men jag är verkligen i valet o kvalet hur man ska göra,men idag ska jag till läkaren på MVC så jag ska passa på att fråga henne också tänkte jag.. Då har man ändå två rekommendationer att grunda beslutet på även om det i slutändan är jag som ska bestämma.. :)



Kram

2010-11-09 | 07:47:36 | http://michaelabergqvists.wordpress.com
Ellie

BigSmile87: Ja men det tycker jag du gör rätt i, alltid bra och fråga på olika håll. Sedan förstår jag att du vill vaccinera dig för jag hade också tänkt göra det från början eftersom jag vill skydda min lilla bebis framförallt men också för att jag inte skulle komma och vara sjuk på förlossningen för såååå kul är det nog inte...kram på er

2010-11-09 | 10:46:14 |
Madde

Alltså jämställdhet i all ära. Men problemet ligger i att tjejer och killar behandlas olika, och lösningen på detta är knappast att börja försöka maskera våra döttrar till pojkar. Själv tycker jag hela den här färghetsen påminner mkt om en debatt om varför inte killar är tvungna att dölja sina "bröst" i badhuset. För det är ju diskriminerande att inte inse att våra kön är "exakt likadana".

Jämställdhet handlar om att vi ska behandlas lika, inte VARA lika.



Sen Andrea, jag vet inte hur mkt psykologi du läst, men det finns inget generellt nekande till den fria viljan. Majoriteten av de olika teorierna hävdar att vi har fri vilja till viss del. Sen att det inte har något med ämnet att göra är en helt annan sak.

2010-11-09 | 14:00:04 |
Ellie

Madde: Äntligen någon som kan ämnet!, tack madde!. Jag håller helt med dig!, det är inte meningen att vi ska vara lika utan precis som du säger att vi ska behandlas lika och det är ju det som är problemet med sverige idag. Männen får i regel högre lön än kvinnor med samma utbildning och det är ju fel om något!. Tur att vi har en riktig psykolog här :)...kram

2010-11-09 | 19:27:01 |
Andrea

Det är ingen som sagt vi ska göra pojkar av flickor. Däremot bör vi inte heller göra flickor av flickor eller pojkar av pojkar för då kommer ingen förändring ske. Så länge vi associerar vissa beteende, färger, yrken, ansvar osv med vilket kön en människa har kommer vi fortsätta ha orättvisor beroende på könstillhörighet. De teorier jag känner till som hävdar den fria viljans existens har starka anknytningar som organisationer som är lobbyister åt tex förespråkare för fria marknader. När det gäller studier som är mer humanistiskt inriktade påpekar man alltid att den är inskränkt eftersom vi lever i nationalstater som regleras utefter lagar. Fri viljas existens i ett samhälle förutsätter anarki. På makronivå finns givetvis fri vilja kvar men handlar oftast då om att avstå från ett val än att välja mellan olika möjligheter. Män får högre lön för samma jobb trots likvärdig utbildning just för att viljan att förändra samhällsstrukturen inte riktigt finns där. Folk fortsätter uppfostra sina barn enligt omoderna metoder och vågar inte själva gå ifrån normen eller riskera att deras barn ska göra. Har man som utgångspunkt i sin uppfostran att försöka undvika mobbing är man ute på hal is och kommer skapa en identitetslös individ eftersom den aldrig kommer våga ta några risker i sitt beteende.

2010-11-09 | 19:45:23 |
Ellie

Andrea: Allt handlar oma tt uppfostra sina barn rätt helt enekelt. Man kan mycket väl ha alla dessa "tjejgrejer" och färger till en flicka och detsamma till pojkar men endå uppfostra dom att ta ansvar, våga vara sig själv etc. Vi är alla olika vilket vi absolut ska vara men man vill heller inte att sitt barn ska bli mobbat (återigen har jag varit mobbad och detta innebär slag, psykisk misshandel etc) och det vill INGEN att sitt barn ska genomlida. Nu har jag inte tagit det minsta skada av detta men jag har heller inte blivit en superstark person heller även om jag tål mer. Jag är inte rädd att "tycka" saker. Om pojkar kunde uppfostras på samma sätt som flickor gör (dvs ta ansvar för hemmet, hjälpa till etc) då skulle världen se anorlunda ut bara genom det. Sedan har det inget med färger, saker eller andra saker att göra utan helt enkelt värderingar. Anledningen till varför kvinnor ofta har hand om hemmet är väll av den anledningen att de valt att ha det så. Skulle man välja att ta upp diskututionen med sin man att man delar upp sysslorna (speciellt om båda jobbar) så är det helt plötligt jämställt. Detta gör både jag och min man (delar upp sysslorna). Det är helt enkelt upp till varje familj att prata om det och har inget med oppfostran att göra. Sedan finns det dom kvinnorna som vill ha det ansvaret för hemmet och det är ju upp till dom.

2010-11-09 | 21:10:27 |
Linda Ljungkvist

oj oj har inte folk bättre saker för sig än att lägga sig i så där och komma med så onödigha kommentarer,ha era åsikter för er själva om dom ej är poitiva!!!



Sjukt kan inte säga något annat!!!

Ha vilken färg du vill i hennes rum Ellie!!



Ja kan säga att vi har inte ens ett rum just nu till våran son det e datarum/gästrum just nu. Han ska ändå sova i sin säng inne hos oss så då behöver han inget rum ännu tycker vi. Undera om ni blir upprörda över det med hoppas det för jag bryr mig föga i det Hahaha...



Kram

2010-11-10 | 19:40:49 |
Ellie

Linda: Ja Heiley kommer att ligga och sova i sovrummet med oss också (fast antagligen i hennes spjälsäng) tills hon blir mycket större så egentligen behöver hon väll inget rum men eftersom skötbordet inte får plats i badrummet så måste vi ha det någonstans och det passar ju utmärkt i hennes rum. Då passar vi på att fixa ordning hela rummet när vi endå kommer att behöva det:).



Kram på dig!

2010-11-10 | 21:48:14 |
Sofia i London

problemet med "killfärger" och "tjejfärger" handlar väl mer om att killar som har på sig rosa blir retade. Men det har ju inte med färg att göra, utan att tjejer är mindre värda än killar.

2010-11-28 | 21:43:16 | http://sophedeluxe.devote.se
Ellie

Sofia i London: Ja du så kan det mycket väl vara, tyvärr. Som sagt färg är ju bara färg och det är ju sällan just färgen ligger bakom utan snarare inlärda värderingar att pojkar vanligtvis har vissa färger och tjejer andra fast det absolut INTE behöver vara så.

2010-11-28 | 22:14:35 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0