Brödbak- Nyttiga Solrosfrallor

Ja jag är ju långt ifrån frisk ännu, dock har jag varit piggare idag vilket känns skönt. När jag ändå var piggare än tidigare passade jag på att små städa toaletten, tvätta lakan hemma i lägenheten och så har jag till och med bakat bröd!, det blev grahamsfrallor med solrosfrön, och vetegroddar och självklart var jag tvungen att smaka!. Vilken stor skillnad det är på att äta hembakat då både smaken är godare och det märks direkt att det är ett bättre bröd än det man köper i affären (oftast). Mina bullar väger säkert 3 dubbelt så mycket som en vanlig grov fralla som man köper i affären, sedan vet man ju precis vad sitt bröd innehåller om man bakar det själv.


Här är i alla fall mitt recept på mina grova frallor:


Solrosfrallor:


1 pkt jäst orginal

ca 20g smör eller flytande margarin

5 dl vatten

1 1/2 tsk salt

1 dl vetegroddar

1 dl solrosfrön +ca 0,5-1 dl till topping

1/2 dl krossade linfrön

3 dl grahamsmjöl

ca 6-8 dl vetemjöl

0,5 dl russin



Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av deg vätskan. Rör ner salt, vetegroddar, solrosfrön och linfrön och ev russin. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och rör till en deg. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper från kanterna och känns smidig, det gör inget om den blir lite kladdig. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 min.

Ta upp degen på en mjölad bänk knåda degen så den blir formbar och inte kletig. Dela degen i två delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i ca 12 bitar och forma varje del till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen. Låt sedan jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med vispat ägg och strö sedan över solrosfrön. Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 min i 225 grader.

Gillar man inte russin kan man ta bort dessa, jag valde dock att ha i detta då det blev en god sötma. Jag hade endast 0,5 dl russin men man kan med fördel ha i mer.

Detta är riktigt matiga och perfekt till frukost för att stå sig länge.


penslad med ägg, nu fattas bara solroskärnorna så ska dom in i ugnen:)

Bulle i ugnen:)

Färdiga frallor!, dock ingen bra mobilbild.

:P

Dagens middag:

Dagens middag bestod av fläskfile kryddade med svartpeppar och lite grillkrydda. Grillade grönsaker och lite klyftpotatis. Jag är grymt rädd för köttfett och hittar sällan bra kött som "jag kan äta", blir det fläskfile tar jag bort ALLT synligt fett hihi.

p.s: Kommer lägga upp receptet på frallorna www.metrobloggen.se/liljascafe senare.

/Ellie

Cecilia

Frallorna ser verkligen jättegoda ut! Ska absolut prova:)



Kram och krya på dig!

2009-03-20 | 19:26:18 | http://www.teampalmkvist.blogspot.com
Ellie

Cecilia: det tycker jag absolut att du ska göra!!

2009-03-20 | 21:01:12 |
Ragwald

jamen pepparkakorna då?

He he skämt åsido så e de härligt med nyttigt bak

frugan bakar men jag mumsar i mig brödet för fort heter de. så de blir många kvällsprommisar i snöskoterspåren.( stackars Ragwald

Fru Ragwald tackar för recepten i din blogg.

Ha de gott

Ragwald den förskräcklige

2009-03-20 | 23:30:55 |
Ellie

Ragwald: Jag lovar att nästa gång jag bakar ska jag göra något med pepparkaka:). Jo allt som är hemma gjort är väll allt bra gott!!:). Hälsa fru Ragwald från mig att det var så lite. stora kramar till er!

2009-03-21 | 00:24:48 |
Jonas

Hej! Ville bara kolla om det ska bli tävling i år eller om det är lagt på hyllan? För visso tycker jag din blogg är underhållande men ska du inte tävla mister den sin charm.(om man läste mellan raderna på ett annat ställe kanske det är något större på gång)

2009-03-21 | 12:52:23 |
Ellie

Jobas: nja tror inte det kommer bli det, inte i år iallafall nu vill jag bara fokusera på mitt jobb som jag ska börja på och få en balans i mitt liv därefter kommer jag att tävla. Jag tycker inte den mister sin charm bloggen handlar om min träning och endel kost och givetvis så ska ni få följa mig till den första tävlingen men just nu är det mer en träningsblogg med inslag av vardag. Hoppas du kommer fortsätta följa bloggen trots att jag kanske inte tävlar i år. Föresten, vad tänkjte du på när du sa "något större?" vad jag vet har jag inte skrivit något speciellt?..

2009-03-21 | 12:57:18 |
Joa

Trevlig blogg! Vetemjöl ska man inte undvika det? Jag är gluten itollerant, så bröd kan jag inte äta alls, men har hört att alla bör undvika vetemjöl. Jag vet att det finns gluten fritt, men bröd blir man bara tjock av :)?

2009-03-21 | 17:45:51 |
Ellie

Joa: ja jo vetemjöl är kanske inte det bästa och är man glutenintolerans ska man ju inte äta det alls. Bröd precis som allt annat kan man bli tjock av men så länge man väljer rätt bröd och äter inom rimliga mängder (dvs inte 10 skivor om dagen) så är det en helt ok kolhydratkälla med mycket fibrer, en del vitaminer etc. Jag brukar använda bröd istället för andra kolhydratkällor till mina måltider ibland för att dels få lite variation och så gillar jag bröd!. Gillar du bröd (i ditt fall glutenfritt) så tycker jag absolut du kan äta det så länge det är med måtta....kram på dig

2009-03-21 | 21:26:44 |
N

Undra varifrån "alla" får att man blir tjock av bröd... det är ju alltid mängden som är avgörande! Hur svårt kan det vara att förstå det? :) Kanske beror på att det är lätt att äta mycket av det och att man då känner sig svullen?

2009-03-21 | 22:06:32 |
Ellie

N: Ja jag förstår heller inte det, det är ju som vilken kolhydratkälla som helst. Man kan göra oerhört nyttiga bröd som är väldigt bra ur näringssynpunkt. Precis som du säger så handlar det alltid om mängden, man kan äta sig tjock på kyckling också även omd et är svårare så GÅR det. Svullen känner man sig pga av jästen och det finns andra jäsalternativ iställer för just jäst tex pakpulver (kanske inte går i bröd? men endå), bikarbonat är också ett alternativ och dessa brukar man inte känna sig lika svullen av.

2009-03-21 | 22:37:46 |
Joa

Glutenfritt köpt bröd smakar inget vidare, och baka är jag för lat för att göra:). Jag tål konstigt nog havregryn så gröt äter jag till frukost. 10 skivor bröd/dag låter mycket tycker jag. Det skit samma för jag kan inte äta det iallafall. Kram

2009-03-22 | 16:54:39 |
Ellie

Joa: Nej det gör det faktiskt inte. Baka behöver inte ta så lång tid, bakar man på helgen kanske 2 uppsättningar deg räcker det iallafall minst 1 vecka och billigt är det!. Ja 10 skivor bröd ÄR mycket, det är det jag menar. Man blir tjock om man äter för mycket av allt så är det.

2009-03-22 | 17:14:56 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0