Välkommen till rökrutan

I Aftonblandet har de skrivit en artikel om att en tjej vid namn Jeasmine 17 år m ställt tobaksjätten mot väggen pga av att hon anser att det är förjäkligt att det är så många ungdomar som får tag på cigaretter även om de är under 18 år. Enligt artikeln är det hela 40% av sveriges gymnasieelever som röker och hela 95% säger att det är väldigt lätt att köpa ut även om man är under 18. Ni vet ju redan vad jag anser om rökning men jag kan bara inte förstå att det är så lätt!. Att handla på systemet och vara under 18 är nästan helt omöjligt men att få tag på cigaretter är så pass lätt kan jag inte förstå. Borde det inte vara lika hårt som att handla på systemet?.

Jag vet själv att det är lag att begära lägg på ungdomar, tvekar man det minsta om ålder måste man begära leg annars kan man själv som säljare hamna i fängelset. Jag kommer ihåg en gång när jag jobbade på Willys i förbutiken där de så klart säljer både snus och cigaretter. En dag kom två utlänska killar till mig när jag jobbade, ena var äldre än den andra som säkert var många år yngre. Den äldre killen skulle köpa cigaretter, jag var nästan 100% på att killen var under 18 men jag la fram cigaretterna på bänken och sa
- Har du lägg?
- JA svarar killen och räcker fram legget
Jag granskar leget och ser att det står 1990 tror jag att det stod (det var 2007). Dvs han skulle fylla 17 det året.
- Jag kan tyvärr inte sälja till dig för du är undr 18. Säger jag till killen
- Men jag fyller om 1 månad
- Ja det gör du men inte 18 då fyller du 17 för det står ju på ditt leg
- Nej jag lovar säger killen som tror jag är helt dum
- Jag kan inte säger jag och börjar bli irriterad
Han hämtar då sin pappa  som säger att cigaretterna inte är till honom utan till en annan.
- Det spelar ingen roll säger jag, jag kan inte sälja till någon som är under 18 även om det inte är till honom.

Då gav de upp och gick.

Om ni röker, varför röker ni och när började ni röka?

Som sagt jag är riktigt glad att jag aldrig rökt och ens testat så vad ni än gör! börja inte röka!, det är absolut inte värt det och man mår säkert mycket mycket bättre av att hålla sig undan, tro mig!


Bojkotta rökning!, Röker du? jag kan nästan garantera dig att du mår mycket bättre utan dina cancerpinnar :)

 



glamour_girl90

Jag röker och har gortsedan jag var 13. Min mamma köper ut till mig. Detta för att jag både hartagit droger och alkohol tidigare. Så när jag får abstinens så röker jag cigg som min mamma köper ut.

Fast det kanske rör sig om 1 paket i månaden

Anonym

tror de va nyfikenhet o grupptryck. sen fastna man i skiten. jag har som mål att sluta iaf. Vet att dom ej gör mig nån nytta, jag kommer kanske må dåligt i början, men dåligt kommer man alltid må nån gång. de är bara tidsfördriv faktiskt. o nu när man har börjat träna så har man lite mer o göra så då kanske de blir lättare =) får hålla tummarna!

2009-02-12 | 20:36:54 |
Ellie

Glamour_girl90: Rökning är också en drog så hur tänkte din mamma när hon bestämde sig för att köpa ut cigaretter till dig?. Jag vet att det inte är mycket med 1 paket i månaden men på tok för mycket för att det ska vara ett bra sätt att bli av med beroenden av dina tidigare drogberoenden. Funderat på att sluta helt?

2009-02-12 | 21:02:19 |
Anders

Driver du med mig? Tror du på fullt allvar att påföljden är fängelse för att man säljer tobak till minderåriga?

2009-02-13 | 09:38:29 |
Ellie

Anders: Svar ja! jag har själv jobbat många gånger i butik och de var väldigt hårda på det och poängerade att det kunde leda till fängelse om man såöde till minderåriga

2009-02-13 | 10:37:30 |
Anders

Ok då är du felinformerad för påföljderna för ett butiksbiträde är böter i värsta fall. Fängelse gäller vid riktad försäljning och vi väldigt stora volymer. Man måste även bevisa att syftet varit att göra profit.

2009-02-13 | 10:42:44 |
NINA

Sen ryker tillståndet för butiken att sälja diverse tobak. Fängelse näe. Säger de nog mer för att skrämmas och för att man verkligen ska vara vaksam.

2009-02-13 | 11:57:11 |
Anna

Jag röker för att dämpa hungern när jag är på diet. Det hjälper jättemycket, verkligen!!

2009-02-13 | 13:44:40 |
Anonym

Klart att det är lättare att köpa ut cigg än att köpa sprit från systemet om man är under 18.

Tobaksaffärer och dyl. har ju konkurrenter, de vill ju tjäna pengar.

Bolaget har inte så många sådana vettu...

2009-02-13 | 15:22:55 |
Ellie

Anna: men tror du inte att det finns bättre sätt som är bättre än att röka när du vill minska hungern under diet? tex kaffe, koffeintabletter, vatten, te , hungerdämpande tillskott etc. Känns lite onödigt att röka bara för att man dietar, tycker du inte det?

2009-02-13 | 16:53:49 |
Ellie

Anonym: Jo du har rätt, systemet har väll inga konkurenter vad jag vet så det är kalrt kiosker etc vill tjäna pengar men frågan är om det är värt om deras tillstånd ryker?

2009-02-13 | 16:56:10 |
Anna

Nej, jag tycker att nikotin funkar jättebra, faktiskt. Koffein och vatten funkar absolut inte, men vilka tillskott medar du?

2009-02-14 | 09:31:47 |
Ellie

Anna: Ja några kända kosttillskott som anser dämpar hugern är tex Lepigen X-strong som även är en viktminskningskapsel, har själv testat den och tycker gör skillnad.Vatten med psyliumfrön ska också minska hungern eftersom psyliumfröna "jäser". Jag tror även att synefrine ska vara hungerdämpande+ många andra. Synefrin har jag testat och man blir mycket mycket piggare och går som en durasellkanin haha alla dessa finns på topformula men det är bara ett tips.

2009-02-14 | 10:37:47 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0