Lättmjölk & lättmargarin i skolan?

Jag har tidigare pratat om att jag tycker att vi borde införa mer och bättre idrott i skolan http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.6614420#lasKommentarer och nu tänkte jag skriva lite om en artikel jag såg på livsmedelsverkets hemsida slv.se om att de rekommenderar lättmjölk och lättmargarin i skolorna. Tydligen var det många som undrade varför och de menar att de tog fram denna rekommendation då de ville att barnen skulle  erbjudas de livsmedel som ansågs absolut bäst för deras hälsa. 95% av alla barn äter mer mättat fett än rekommenderat och det är enorma procentantal, därför är det kanske inte så konsitgt att barn blir överviktiga idag och får urkassa matvanor där godis går före mat etc. Många barn gillar ju faktiskt röd mjölk (orginal) med 3% fett  och kan man ju förstå då fet och sockerrik mat är godare (i regel) .Om de dricker 0,5 liter mjölk om dagen får de i sig så mycket som 15g fett! och av detta är 10g mättat fett! dvs det mindre bra fettet som ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Bara genom att dricka denna mjölk får de i sig nästan hälften av intaget för mättat fett för barn och då blir det som sagt inte mycket kvar att äta annan mat för som tex pizza, glass, köttbullar eller annat som barn gillar.

Tar man då istället lättmjölk och dricker 0,5 liter av så kommer personen/barnet endast få i sig 2,5g fett och det är ju enormt stor skillnad mot den röda mjölken.

Genom att äta enligt rekommendationerna för barn (även vuxna) så får man bättre blodfetter och insulinkänslighet än om man skulle äta mer mättat fett. Som vi alla förhoppningsvis vet så ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar med ett för högt blodfett. Att dessutom lägga usla grunder för barn redan i tidig ålder gör ju absolut inte saken bättre utan snarare tvärtom.

Därför är det sååå lätt att för skolan att bara byta ut det onödiga fettet mot bättre produkter, barn skulle må sååå mycket bättre bara genom att göra små förändrigar, för som jag sagt tidigare så lägger vi grunden för barns matvanor redan i väldigt tidig ålder. Ger man barn chips och godis direkt när de föds så är det ju så klart mycket större chans att barnen även får dessa matvanor att hålla livet ut och får på så sätt ett antagligen kortare liv än om de hade haft bättre utsikter från början rent kost och motionsmässigt.

Det handlar ofta om pengar när man får skolan på tal med just lättmjölk och lättmargarin kostar i regel inte mer och gör det det är det max ett par ören och det kan man väll faktiskt kosta på våra barn?. Visserligen tycker jag att det är kass mat i övrigt med i skolorna då de tillsätter väldigt mycket fett, kanske även socker, vetemjöl etc i maten för att det ska bli billigare etc. Jag kommer själv ihåg skolans makaroner för att ta något som exempel, ibland bokstavligt badade de i fett och var helt överkokta, eller så kunde de vara som en enda gummisnodd alltihop. Många barn hatar skolmaten och istället för mat äter de ingenting eller så går de direkt till brödavdelningen och äter massor med mackor istället vilket så klart resulterar i att de får i sig på tok för mycket kolhydrater vilket inte heller är särskillt bra att äta för mycket av om man vill ha/få bättre hälsa. Godis är också en dålig vana som barn och ungdomar tar till om de inte äter skolmaten (kanske annars också).

vi vill ju att våra barn ska lära sig så mycket som möjligt i skolan och inte skolka pga av trötthet (kan bero till stor del av dåliga matvanor och dålig sömn) eller att de äter så dålig mat att de inte orkar tänka och koncentrera sig för visst tappar man lätt koncentrationen om man har dåliga matvanor. Att ständigt vara hög på socker som kommer via godis eller annan mat gör ju så klart att de blir hyperaktiva. Kanske något att tänka på?.

länk och referenser till artikeln är här: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=15710&epslanguage=SV



Anna

Vill bara påpeka, så att du som "expert" (haha) får lite kunskap, att socker knappast orsakar hyperaktivitet hos barn, utan snarare slöhet och koncentrationssvårigheter. För att lägga det på en nivå du kan relatera till: Jämför med en egen ätardag, då du trycker i dig socker för kung och fosterland. Resulterar det i en sjujädrans energi hela kvällen? Eller resulterar det i att du blir liggande på soffan och nästan däckar?

Allvarligt talat tycker jag du borde skaffa dig större och bredare kunskap, baserad på vetenskap (inte 'men jag har läst i aftonbladet...') innan du titulerar dig själv expert. Bara en tanke...

2009-02-04 | 09:38:26 |
Ellie

Anna: Nu är det faktiskt så att barn kan både bli hyperaktiva och väldigt slöa/trötta av godis. Jag har sett väldigt många exempel på att godis faktiskt kan göra barn hyperaktiva. De har väldigt svårt att sova, kan knappt sitta still etc pga av för mycket godisätande. Jag själv blir väldigt trött ja men barn kan faktiskt bli överaktiva av för mycket socker, bara egna erfarenheter.

2009-02-04 | 10:33:38 |
Daniel

Vill gärna att du utvecklar vilka erfarenheter det är. Har du jobbat på dagis där barnen "matas" med socker? Jag håller med Anna, du grundar aldrig dina "seriösa" inlägg på vetenskapliga belägg utan det är enbart åsikter och lösryckt tyckande utan grund.



Underhållande men tyvärr även förödande om personer som inte kan skilja på pseudovetenskap och verklighet läser det.

2009-02-04 | 11:09:26 |
Ellie

Daniel: Jag läser mycket på SLV och där skriver de om vetenskapliga artiklar till stor del (även denna artikel jag skriver om). Självklart så tycker jag mycket om artiklarna också men vilken förälder kan inte intyga att sina barn blivit "överaktiva" av godis?. Jag menar många föräldrar har stora problem att få sina barn i säng och skulle det bara vara så att man skulle ge de lite godis så skulle de slockna utan att behöva lägga dom i sängen så tror jag att många skulle anse att godis är ett utmärkt livsmedel för att få barn att sova vilket folk så klart inte tycker de de oftast ger tvärtemot effekt.

2009-02-04 | 12:01:41 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0