Dunindustrin

Ni har säkert inte undkommit det som alla pratar och diskuterar om nämligen dunindustrin. Jag kollade på tv i förregår om just dunindustrin och hur de framställer dun. Jag mådde så enormt dåligt och grät när jag såg det, tänk att människan är så grym och ibland så skäms jag för att vara människa. Hur kan man vara så grym att man flår djur levande och drar av duna från fåglar när de lever? eller en sån sak som att misshandla djuren innan slakt. Ja jag har sett det själv och det är nog tyvärr vanligare än man tror. Jag har bott på landet många år under min uppväxt och vid ett tillfälle bodde vi på en gård där de hade 2500 grisar (nej det luktade ju inte särskillt gott på gården som ni förstår), 2 hästar och ett gäng får. Jag mådde alltid så dåligt när slaktbilen kom, för redan innan slaktbilen ställt sig tillrätta för att transportera in djuren i  bilen så kände de på sig från lång väg att något var påväg att hända. De skrek som aldrig förr ,alla i kör för de visste väll redan då vilket öde de skulle vänta sig. Jag minns att det var jättejobbigt att se hur de kunde slita in grisarna i lastbilen och dra de i bakbenen och gå likt "skottkärran" med dom  för att få in dom. Jag menar vem blir inte rädd och panikslagen av det? vem som helst blir väll rädd att bli behandlad så.


Varför inte bara göra allt lugnt och stilla så slipper de allt slit med att få dom dit de vill och inte nog med det så blir det ju bättre för djuren i fråga eftersom de kanske inte förstår lika snabbt vad som håller på att hända. Detta är nog ett litet exempel på att manaldrig vet hur djuren lider innan slakt och bara en sån sak som att framställa dun att de inte är slaktade innan de utför sin tortyr. Ni vet säkert själva hur det känns att vaxa en kroppsdel, det gör ju fruktansvärt ont! tänk då att någon sliter av er allt hår ni har på kroppen utan någon helst bedövning!. Djuren har ju ingen chans att försvara sig då de binder ihop benen och så håller människorna dom i ett järngrepp runt vingar och hals för att inte sprattla och flyga iväg. De blir "rykta" upp till 4 gånger per år innan de slaktas, men varför då inte ta dunen när de är slaktade? jo för då skulle de inte få ut lika stora mängder dun från en och samma fågel som om de skulle vänta tills det växer ut igen.

Det är tur att det faktiskt finns de som trotsallt tar dun från fåglar när de är slaktade men om de är många eller få ja det vet de nog inte då de säger att det är enormt svårt att veta om de är tagna från levande eller döda fåglar. Många av fåglarna dör säkert under själva ingreppet av ren skräck och chock.

När jag såg det här så fick jag så ont i hela mig, jag är en enorm djurvän som aldrig skulle kunna göra något elakt mot ett djur. Jag börjar nästan gråta när jag ser en död ekorre eller liknande på vägen och så ser man något sånt här. När jag såg inslaget kollade jag genast om jag hade något i dunväg tex täcken, kuddar eller liknande men sån tur var hade jag inte det. Jag kommer aldrig köpa något med du efter att jag sett detta och jag hoppas ni inte gör detsamma.


Vad anser ni om detta om djurplågeri och tortyr mot djur? skriv gärna och berätta.



Daniel

Jag förstår inte att folk är förvånade över detta? Självklart gör en företagare allt för maximera sin vinst, speciellt om de är fattiga (vilket är fallet i inslaget). Det är ju inte förbjudet heller så de bryter inte mot några regler. Vad ger oss rika västerlänningar rätten att fördöma deras metoder när det är pga vårt krav på bra dunprodukter i kombination med lågt inköpspris som lett till detta djurplågeri? Nej återigen, först måste man granska sig själv innan man granskar andra.

2009-02-03 | 14:18:25 |
Ellie

Daniel: Ja fast det är ju inte så konstigt att folk blir chockade med tanke på att man sällan vet vad som händer ute i världen när det gäller sånna här saker. Produkter blir ju sällan bättre om man plågar djuret? och att man är fattig tycker inte jag är någon ursäkt för som sagt det finns bättre sätt att göra på dvs ta hand om dun och andra användbara saker efter slakt. Varför ska djuren få lida pga av oss?. Låter lite som att du stöder detta? hoppas inte det stämmer.

2009-02-03 | 16:10:36 |
Nilla

Det finns inget värre än djurplågeri. Lika illa som barnmisshandel men personligen känner jag mer för djuren eftersom jag tycker mer om dem än om människor. Folk som utför sådant är riktigt äckliga och hela marknaden som på nåt sätt bidrar till det hela bör fallera omgående.



I övrigt håller jag med Lena som skrev längre ner, att det är bra om du läser dina texter innan du publicerar. Denna om dun var bra, men det är annars väldigt många stavfel och även om man förstår vad du menar så drar det ner intrycket på bloggen. Det ser ut som ett barn har skrivit det. Inget illa ment, men på nätet kan alla läsa ens blogg - även dina kontaker inom ditt kommande företag. Jag lovar, stavfel och alla "haha, hihi, utropstecken utropstecken punkt", ser sämre ut än vad du kanske tror. Ett tips i all välmening, kör på och lycka till :)

2009-02-03 | 16:11:55 |
Daniel

Jag varken stödjer eller fördömer det. Har full förståelse för de bönder osv som gör så. Det är deras sätt att överleva. Problematiken ligger precis som i nästan all annan ondska som finns här i världen hos oss västmänniskor. Det är vi som dikterar villkoren för resten av världen. När det sedan kommer fram i dagsljus blir vi förfärade och trycker bort vår egen dubbelmoral och fördömer de som servar oss.

2009-02-03 | 16:25:13 |
Ellie

Daniel: Ja fast att överleva tror inte jag att det har att göra med flr överlever gör dom även om de som sagt slaktar djuren först eller ger bedövning etc det är inte det.Ondska här i världen finns det men att vi människor krigar etc det ör en sak för vi är fiender med oss själva men djur som bara finns till och inte gjort människan något ont alls varför ska de behöva lida?. mat behöver vi men att ge dom en värdig död är mycket mer snällt och mindre jobb för personerna i fråga. Du pratar om att servera men vi betalar för ALLT vi köper, inget är gratis så om vi vägrar köpa vissa saker så måste producenterna (bönderna etc) göra något för annars överlever de inte däremot.



Nilla: ja jag tycker det är en sak när det gäller människor som utsätts för diverse hemskheter för precis som du så gillar jag djur mycket mer än människor. Många människor är bara falska och pratar osanningar men ett djur är dett djur och är verkligen helt oskyldiga.



Jo som sagt jag ska försöka bli bättre med stavningen men att jag skriver hi ha etc det är ju faktiskt personligt tycker jag. En blogg ska vara personlig för annars tappar man genast det roliga med bloggen, tycker jag iallafall sedan förstår jag ditt resonemang vad gäller stavfel men som sagt jag ska bli bättre på det...kram

2009-02-03 | 18:01:35 | http://ellielilja.blogg.se/
Nathalie

Ellie!



Visst är det hemskt att vi kan göra såhär mot djur! Det är ju tyvärr så att ekonomin styr allt idag, vill vi ha billiga djurprodukter så kommer det att innebära att djur plågas. Det allra bästa är ju att inte köpa sådant som är tillverkat av djur alls, så är man säker på att inga djur har fått lida.



Jag måste bara tipsa dig om en jättebra organisation som jobbar mot väldigt många former av djurplågeri. De heter Djurens Rätt och man hittar dem på www.djurensratt.se. Om du går in på deras hemsida nu så kan du skicka ett mail därifrån till Jysk, för att sätta press på dem att ta bort dunprodukterna. Vi måste visa att vi inte tycker att det här är okej! Hoppas du tycker att det är värt de tre minuter det tar att skicka mailet, det betyder jättemycket för gässen.



Hälsningar Nathalie

2009-02-03 | 23:25:11 | http://www.djurensratt.se
Ellie

Natalie: Ja precis, jag tänker då inte köpa några duntäcken alls för som sagt då sponsrar man dom ju inte att plåga ännu flera djur. Tack för länken!! jag funderade precis på vilken organisation som skulle vara värt att gå med i :)....tack!!

2009-02-04 | 09:32:34 |



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Elinor Lilja
Bor: Skärblacka
Ålder: 25

Övrigt: Välkommna till min blogg!. Elinor heter jag och är 25 år och bor i ett litet samhälle som heter Skärblacka utanför Norrköping med min man och min dotter Heiley född 110123.Här kan ni läsa om mitt intresse för inredning, familjeliv, och allt annat som händer i i min vardag med småbarn. Varmt välkommna in!.






RSS 2.0